I križevački bibliokombi na festivalu bibliobusa

Gradska knjižnica Vinkovci bila je 24.-25. travnja 2009. domaćin 9. okruglog stola o pokretnim knjižnicama u Hrvatskoj te 3. festivala hrvatskih bibliobusa pod nazivom “Pokretne knjižnice – od zamisli do zadovoljnog korisnika”. Na skupu su sudjelovali predstavnici svih bibliobusnih službi u Hrvatskoj, a organizirala ga je Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva. Skup je  održan u sklopu 13. vinkovačkog Sajma zdravlja. Osim hrvatskih putujućih knjižničara, koji su u Vinkovce doputovali s deset bibliobusnih vozila iz Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Osijeka, Rijeke, Vinkovaca, Zadra i Zagreba, te knjižničara iz drugih gradova Hrvatske, Okruglom stolu prisustvovali su i gosti iz susjednih zemalja – iz Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Iz Koprivničko-križevačke županije na skupu su sudjelovali Mladen Tudić, Ivo Trepotec i Ljiljana Vugrinec iz Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica te Igor Kuzmić iz Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci. Koprivničko-križevačka županija bila je ujedno i jedina koju su predstavljala dva bibliobusna vozila – koprivnički bibliobus te novi križevački bibliokombi. Igor Kuzmić iz Križevaca predstavio je najmlađu službu pokretne knjižnice u Hrvatskoj te bibliokombi Gradske knjižnice “Franjo Marković”, pri čemu je posebno naglasio kako su Križevci jedini grad u Hrvatskoj koji nije županijsko središte, a u okviru svoje gradske knjižnice ima organiziranu bibliobusnu službu, dok je Koprivničko-križevačka županija jedina županija s dvije bibliobusne službe organizirane u dva različita grada.

Uz održane prezentacije, posjetitelji su mogli razgledati i postere svih hrvatskih bibliobusnih službi te posjetiti zaista reprezentativne, moderne i suvremeno opremljene bibliobuse iz cijele Hrvatske. Kao najljepši hrvatski bibliobus proglašen je bibliobus Gradske knjižnice Vinkovci, no kao dobri domaćini Vinkovčani su prvo mjesto prepustili drugoplasiranome bibliobusu Gradske knjižnice Zadar, koji je tako ponio titulu “1. mistera hrvatskih bibliobusa”. U petak je šarena karavana hrvatskih bibliobusa obišla Vukovar te nedavno obnovljenu i preuređenu Gradsku knjižnicu Ilok, koja danas potpuno zasluženo spada u red najljepših hrvatskih narodnih knjižnica.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.