Auto-Info: Ford Mustang GT Coupe Premium

Ford Mustang, kada čujete to ime vjerojatno će vas asocirati na nešto moćno, glasno i staro. No, to nije u potpunosti točno. Naime, na testu smo imali novu inačicu Mustanga koja je sve osim stara…  U Hrvatskoj nismo navikli na američke automobile, pa je tako i testirani primjerak na svim prometnicama, gradovima i selima privlačio poglede svih sudionika u prometu, bez obzira na dob. Moramo priznati kako takav interes na jednim automobilom još nismo vidjeli, a testirali smo svakakve „pile“. Kako god bilo, sa ovim automobilom nećete proći nezamječeno. Testirani model dobili smo od prvog distributera Mustanga za Hrvatsku, zadruge Orca Motors (www.mustang.com.hr )  iz Samobora kod koje ovakav model možete dobiti za 380 000 kn. Testirani primjerak nosi naziv Mustang GT Coupe Premium i opremljen je 4.6-litrenim V8 motorm snage 300 KS.

Komfor: El. podesivo vozačevo sjedalo u 6 smjerova, 50/50 djeljiv stražnji naslon, kožna sportska sjedala, manualni klima uređaj, Shaker 500 audio sustav sa 6 CD izmjenjivačem i MP3 funkijom, dodatno osvjetljenje interijera, 3-kraki kožni upravljač, upravljač podesiv po visini, tempomat, kromirani dekorativni umeci, el. Podizači stakala, el. regulacija retrovizora.

Sigurnost: ESP sustav elektroničke stabilnosti vozila koji uključuje ABS i kontrolu trakcije, zračni jastuk za vozača i suvozača, svjetla za maglu, sigurnosni pojasevi podesivi prema visini, ojačana karoserija, sportske kočnice.

Karoserija: Ford Mustang iznenađujući je udoban. Iskoristiv i u gradu, ali najbolje se osjeća na otvorenoj cesti ili autocesti. Glomazna i masivna karoserija stvaraju male probleme u gradskim gužvama, ali zbog velikog respekta prema „divljem konju“ većina vozača ostaviti će vam dovoljno mjesta za manevriranje.

Mjenjač: Testiranog Mustanga GT dobili smo sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Mjenjač se pokazao vrlo dobrim, ali zahtjeva malo više napora prilikom promjene stupnja prijenosa. No, kratak i precizan hod mjenjača oduševljavaja. Prilikom testa na AMC-u, kruti mjenjač se pokazao kao pun pogodak.

Motor: Vjerujemo kako će 4.6-litreni V8 agregat malo koga ostaviti ravnodušnim. 300 KS sa 320 Nm okretnog momenta na stražnjim kotačima osigurava visok stupanj zabave. Zabavi nema kraja ukoliko ste vješt vozač i ukoliko uspijete ukrotiti „divljeg konja“. No, za one koji nisu toliko iskusni i koji nisu imali priliku voziti jake automobile na stražnji pogon, ovaj automobil može biti opasan. Uglavnom, motor je vrlo elastičan i podnosi vožnju na 1000 okretaja/min.  Zanimljivo, ali i potrebno ukoliko želite potrošnju držati ispod 15 litara. Potrošnja je na testu iznosila 13.5 l/100 km prilikom normalne vožnje.

Unutrašnjost: Kožna, krom, plastika, guma glavni su materijali korišteni u unutrašnjosti Mustanga. Završna obrada vrlo je dobra, dok bi se kvaliteta korištene plastike mogla malo i popraviti. Mjesta sprijeda ima dovoljno i za višlje ljude, dok će se „divovi“ straga osjećati malo skučeno. I dalje ostajemo pri tvrdnji kako je upravljačka pozicija u ovom automobilu najbolja.

Podvozje: Kako automobil teži 1700 kg, a uz to je pogonjen vrlo snažnim motorm, možemo zaključiti kako podvozje ima vrlo težak posao. Uz navedeno moramo napomenuti kako su i ceste u vrlo lošem stanju, pa se zbog toga još više opterećuje automobil. No, sve u svemu Mustang se pokazao vrlo izdržljivim. Bez obzira radi li se o Zagrebačkim prometnicama ili novim autocestama, vožnja u Mustangu je vrlo udobna i neumarajuča. Jedino na zavojitim cestama treba pripaziti jer malo većim pritiskom na gas može lako doći do predupravljanja. Navedeno smo isprobali na AMC-ovom centru za sigurnu vožnju . Možemo zaključiti kako se automobil ne može znatnije zanesti dok je elektronika upaljena, iako ispod poklopca motora ima 300 KS.

Više na Auto-Info.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.