Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1222

Tema Krugova - predavanje i predstavljanje knjige Siniše Goluba o nacionalnim parkovima SAD 30. listopada u Gradskoj Knjižnici 'Franjo Marković' (foto R.Matić)
Tema Krugova – predavanje i predstavljanje knjige Siniše Goluba o nacionalnim parkovima SAD 30. listopada u Gradskoj Knjižnici ‘Franjo Marković’ (foto R.Matić)

Tema Krugova je po drugi put zaredom Najbolja američka ideja. Slušamo drugih dvadesetak minuta predavanja i predstavljanja knjige Siniše Goluba o američkim nacionalnim parkovima koje je autor održao u sklopu programa Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima, a u suradnji s Pinklecfestom, 30. listopada ove godine.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Tajna triju samuraja Geronima Stiltona, knjiga za mlade je Vrt plavog božura Nade Mihaljević, na odjelu beletristike Sjećanje šume Damira Karakaša, a na stručno-znanstvenom odjelu Tehnike pčelarenja Veroljuba Umeljića.

U Vijestima Krugova saznajemo da je na Interliberu predstavljen Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena, da su tamo proglašeni pobjednici najbolje hrvatske slikovnice, zašto Krugova nije bilo prošli tjedan, koji su najbolji filmovi na svijetu u kojima se ne govori engleskim jezikom, da je na aukciji prodano još jedno Einsteinovo pismo, osvrćemo se na nedavnu Noć kazališta,

Na današnji datum rođeni su Otto von Guericke, Benoît Mandelbrot i Franjo Kuhač, patentiran je prvi automatski semafor, dogodio se prvi službeni putnički let preko Sjevernog pola, izglasana je Deklaracija o pravima djeteta, Microsoft je predstavio prve Windowse. Umrli su Benedetto Croce, Giorgio de Chirico, Anton Stipančić, Robert Altman, Ivan Kušan i Lav Nikolajevič Tolstoj.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, o aktualnim događajima na području astronomije i astronautike, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo otkriće najstarije zvijezde u svemiru, promjenu imena Hubbleovog zakona (Edwin Hubble rođen je na datum ove emisije), najnovije astronautičke događaje vezane uz Mars (koji još vidimo navečer na nebu) i Sunce te uz Ekstremno veliki teleskop.

U Zanimljivostima saznajemo da nas plakanje oslobađa stresa, a završavamo mišlju Selme Lagerlöf, rođene na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo pjevanje Katedralnog zbora iz Križevaca, glazbu Ludwiga van Beethovena, Antona Rubinsteina, iz filma Cabaret, Normana Greenbauma, Ringa Starra te grupa Gang of Four i Haustor.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1221 na programu je u utorak 6. studenoga od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 10. studenoga od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Sljedeća nova epizoda Krugova na programu je za dva tjedna, 20. studenoga. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.