Križevci – udruge tražile četiri puta više od predviđenog

Članovima križevačkog Gradskog poglavarstva trebalo je svega nekoliko minuta da rasprave i jednoglasno usvoje prijedlog rasporeda proračunskog novca za programe u kulturi. Predlagačima pak, članovima novoosnovanog gradskog Kulturnog vijeća, sjednica na kojoj su odlučivali koliko će od zatraženih svota predložiti za odobrenje gradskoj vladi, potrajala je više od četiri sata. Razlog je bila činjenica koja je već postala pravilo kad je u pitanju kultura – traženja 20-ak kulturno-umjetničkih udruga četiri su puta premašivala stavku u proračunu osiguranu za tu namjenu. Točnije, više od 1,2 milijuna kuna, koliko su udruge zatražile za provedbu oko 180 programa, kulturni vijećnici morali su srezati na 310.000 kn.

Osim kroničnog manjka kulturnih kuna, teškom sastavljanju prijedloga kumovalo je i nekoliko propalih pokušaja osnivanja Kulturnog vijeća, zbog čega se ono sastalo tek koncem ožujka. Gradonačelnik Branko Hrg se nada da će im ubuduće biti lakše, jer taj posao neće raditi po prvi put i u zadnji čas.

– Na vama je da javni poziv za predlaganje programa objavite već u jesen, pa će onda sigurno biti lakše odrediti prioritete za iduću godinu, poručio je na sjednici Poglavarstva gradonačelnik Hrg članovima Kulturnog vijeća.

Inače, najveće apetite za kunama iz gradskog proračuna imali su Križevački likovni krug i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ‘Dr. Stjepan Kranjčić, zatraživši svaka po 211.000 kn. No, prema usvojenom rasporedu slikari amateri morat će se zadovoljiti s 14.000 kn, a Udruga ‘Kranjčić’ sa 34.000 kn.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.