Dubioza Kolektiv – moraš ih voljeti!

Došao je i taj dan kada se u Klubu kulture tražila karta više za jedan glazbeni događaj koji se nudio te kobne subote, 28. u mjesecu ožujku, i kada su mnogi po prvi puta iskusili što znači pravi klupski koncert s kojeg se odlazi natopljen znojem i upalom mišića, ali i s velikim osmijehom na licu. Telefoni su zvonili od ranog jutra, linije su bile užarene, a službena festivalska e-mail adresa bila je zatrpana rezervacijama, svi su htjeli biti na tom koncertu. Peto izdanje cjelomjesečnog Culture Shock Festivala ponudilo je u svom programu tek tri koncertna događanja (ne računajući promo-koncert Nenormalnih krajem veljače), a upravo je ovaj posljednji, bosansko-hercegovačke skupine Dubioze Kolektiv, podigao najviše prašine i zanimanja javnosti.

A bio je to koncert koji je vrijedilo čekati mjesec dana, od prvog dana objave festivalskog programa, kada je informacija o njihovom nastupu plasirana u javnost, počelo je odbrojavanje. Svi smo znali da će biti vruće, energično i žestoko, ali nitko nije očekivao takvu euforiju koja se zadesila. Osam sati navečer, dva do tri sata prije početka svirke, ispred kluba gomila ljudi čeka svoj red na kartu, pristižu automobili s registarskim oznakama Koprivnice, Zagreba, Bjelovara, Varaždina, itd. a članovi benda u backstageu vatreno navijaju i gledaju utakmicu Belgija – BiH u kojoj stari lisac Ćiro proživljava novu mladost i vodi Bosnu prema svjetskom prvenstvu. Fantastična pobjeda nogometaša samo je podgrijala moral i volju za svirkom Kolektiva, a samom izlasku benda na pozornicu prethodio je njihov autentični ples u kojem su kružno zagrljeni pjevali neke navijačke stihove, očito jako dobro raspoloženi za zabavu.

I krenulo je, od prve do zadnje pjesme Dubioza Kolektiv pokazala je svu svoju raskoš zvuka i koncertnu atraktivnost koja ih krasi. U jednom trenu toliko žestoki da su prozori vibrirali, već u drugom lagano njihanje uz reggae ritmove, a sve je začinio i njihov DJ svojim semplovima bosanskih etno motiva i ostalih zvukova koji čine prepoznatljiv zvuk Dubioze. Samo je jedan zvuk falio, a bio je to glas Adise Zvekić, sad već bivše pjevačice koja je krenula ostvariti samostalnu karijeru, a time i donekle unazadila onu dodatnu dimenziju uživanja u njenim pjevnim dionicama Dubiozinog opusa.

Očekivano, najveće vrištanje, skakanje, poganje i  zborno pjevanje doživjeli su najveći hitovi Blam, Firma Ilegal i Marijuana, a jednako dobro prihvaćena bila je i zezancija pri kraju koncerta, tj. vokalni ulet perkusionista Orhana (vjerojatno najsmiješniji član Kolektiva, zasigurno najviši) koji je zapalio publiku svojom vokalnom izvedbom karakterističnom za zvijezde Granda.

Odsviran je i bis na kojem je ponovljen Blam, odsvirana je i nova stvar No Borders koja zvuči odlično, a za kraj Kolektivci su najavili i svoj skorašnji nastup u Koprivnici. Odlična prilika da ponovno ulovite Dubiozu Kolektiv u svome susjedstvu. Ovo je bio jedan od najposjećenijih i  najboljih koncerata ikad održanih u Klubu kulture te jedna od najljepših glazbenih priča dosadašnjih Culture Shocka Festivala. Kulturna i mnogobrojna publika, kvalitetan i raspoložen bend, festivalska organizacija na nivou, treba li tome još nešto dodati? Nemam potrebe za tim.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.