Bore Lee nasmijao, a Mario Kovač rasplesao Križevčane

Prvog dana proljeća na križevačko su tlo stupili Boris Ivković i Mario Kovač, kako bi sudjelovali u glazbeno-filmskoj večeri Culture Shock Festivala posvećenoj trash ostvarenjima u umjetnosti. Prvi je stigao autobusom iz Sinja, a drugi automobilom s višednevnog gostovanja u Ljubljani, sa samo jednim ciljem – križevačkoj publici pružiti 100%-tni trash užitak, bez crvenog tepiha, ali pred crvenim zidovima križevačkog Kluba kulture.

Nakon uvodnog čitanja vlastite poezije te a capella izvedbi nekoliko omiljenih pjesama, karizmatični Bore Lee je svojim borilačkim umijećem oborio do suza i one koju su došli sa sumnjama i predrasudama, a do posljednjeg sjedačkog mjesta ispunjeni Klub kulture iskreno je uživao zajedno s autorom u kadrovima njegovog najnovijeg redateljskog, scenarističkog, montažerskog i, naravno, glumačkog ostvarenja “Maskirani pljačkaš”.

Napeta akcijska drama s mnoštvom scena borbi, pričom o odanosti prijateljima i Cetinskoj krajini te zanimljivim rješenjem montaže gotovo sat vremena zabavljala je križevačku publiku, od kojih su mnogi tek prvi put vidjeli neki Borin film, iako je već 15 godina aktivan u sedmoj umjetnosti, snimivši 15-ak filmova, uglavnom srednjemetražnih i igranih, s izuzetkom “Borilice” (2007.), obrazovno-dokumentarnog uradka koji nosi titulu prvog službenog video tečaja za učenje borilačkih vještina u Hrvatskoj.

Nakon projekcije fanovi su navalili fotografirati se s omiljenim junakom, posljednji primjerci Borine prve zbirke poezije “Izviru pjesme iz duše” doslovce su razgrabljene, na koje je autor na licu mjesta marljivo pisao posvete i životne savjete. Kako je napisano i u bilješci o autoru, život Boru nije mazio, no on je, poput pravog borca, smogao snage da digne glavu, pogleda život prkosno u oči i progovori ove stihove. Baš kao i u svojim filmovima, Bore se u stihovima odupire mračnoj strani te upire svoj pogled prema onome što je lijepo, časno i pravedno.

Kako bi čitavo gostovanje trash legendi u Križevcima bilo sasvim autentično, gosti su smješteni u lokalnom hotelu Kalnik, gdje se najveća kung fu filmska zvijezda u Hrvata naspavao, doručkovao te nedjeljno prijepodne proveo u meditaciji i šetnji centrom Križevaca (koji izgleda kao poprište kakvih borbi), dok je njegov umjetnički kolega hvatao rijetke sate sna nakon noćne smjene u najspektakularnijoj glazbenoj slušaonici koju je ikad osjetilo posjetiteljstvo križevačkog Kluba kulture. Kako neslužbeno doznajemo, DJ Mario Kovač mogao bi uskoro opet posjetiti Križevce, što će biti prilika svima koji su propustili doživjeti ovaj show-program, a ostalima zasigurno ponavljanje gradiva s užitkom.

Vezano

Komentari su zatvoreni.