Banka je vratila pakete čekova bez pokrića

TRGOVINA Tragom upita čitatelja, zašto KTC više ne prima čekove Zabe
       
Više se čitatelja obratilo dopisništvu Večernjaka s upitom zašto križevački robni lanac KTC više ne prima čekove Zagrebačke banke, koja zacijelo u Križevcima ima najveći broj svojih štediša. Dosad su mnogi kupovali robu u KTC-u na čekove s odgodom plaćanja do tri mjeseca, time su se spašavali i u trenutačnoj oskudici, pretpostavljajući da će do određenoga vremena imati pokriće.

 

 

Čekovi s odgodom plaćanja spašavali su kupce i na tri mjeseca

 

Milijunska vrijednost
– Zagrebačka banka nam je vratila cijeli paket čekova ne želeći ih isplatiti, s obrazloženjem da vlasnici nemaju novca na računima, pa smo zbog toga, nažalost, bili prisiljeni obustaviti njihovo primanje. Iako nam banka savjetuje da tužimo kupce koji su nam plaćali čekovima, to zasad ne namjeravamo.
Naši će ih predstavnici obići i pokušati ugovoriti način plaćanja jer se radi se o milijunskoj vrijednosti. Neka građani pak sami razmisle u kojoj će banci biti – objašnjava Ivan Katavić, predsjednik uprave KTC-a.
Za objašnjenje smo se obratili i Zabi, a iz Odnosa s javnošću primili odgovor da Zagrebačka banka ne može tumačiti odluke KTC-a o načinima plaćanja koje će ponuditi potrošačima, kao i o neprimanju čekova Zabe.

Neka koriste kartice?
Unazad nekoliko godina u cijeloj je zemlji znatno smanjena potreba za korištenjem čekovnih blanketa baš zbog prednosti Maestro kartice tekućeg računa, odgovara banka. Pri korištenju debitne kartice se na prodajnom mjestu provjerava pokriće na računu, time se osigurava autorizacija pokrića za isplatu, a informacija o transakciji odmah stiže u banku.
Time se izbjegava rizik da izdaje ček bez pokrića, ili će biti odveden u nedopušteno prekoračenje, poručuju iz Zabe, koja očito pere ruke i odgovornost prebacuje na KTC. Nema sumnje da zabrana primanja čekova pogađa neke građane, a da i trgovci za prodanu robu žele novac, umjesto da vjeruju u kupce te se može očekivati da će trgovine prestati uzimati čekove i drugih banaka.

Vezano

Komentari su zatvoreni.