U Općini Sveti Petar Orehovec ipak neće biti odlagalište strvina

OKOLIŠ Općina bi zemlju radije dala u zakup lokalnim poljodjelcima
            
Na bivšem sajmištu uz državnu cestu za Varaždin, nekoliko stotina metara zračne linije od središta mjesta Sv. Petar Orehovec, ipak se neće gradili odlagalište uginule stoke za četiri županije, kako se proširila vijest nakon pisma namjere Agroproteinke iz Sesveta.

– Mi smo prihvatili prvotnu inicijativu za odlagalište za potrebe naše i okolnih općina Gornje Rijeke i Kalnika. No, u pismu namjere Agroproteinke navode se veći razmjeri, objašnjava Dragutin Matus (HSS), načelnik Sv. Petra Orehovca.


Upitna lokacija
Tvrtka iz Sesveta je ponudila općini da postavi rashladne kontejnere za odlaganje i prijevoz do pogona u Sesvetama strvina junadi i svinja s područja četiriju županija, za što bi joj na zemljištu bivšega sajmišta trebalo oko 5000 četvornih metara.- Razmatrajući dobre i loše strane te inicijative utvrdili smo da dio državnoga zemljišta već godinama, neki čak i pedesetak godina, obrađuju privatnici koji ga žele i otkupiti.

U svakom slučaju, s obzirom na to da su obradive površine male i da se radi o mlađim poljoprivrednicima dat ćemo prednost našim poljoprivrednim gospodarstvima da riješe te imovinsko-pravne odnose – kaže Matus. Zbog toga sama lokacija odlagališta životinjskog otpada postaje upitna iako općina nema drugog zemljišta koje bi ponudila Agroproteinki, no možda imaju privatnici – kaže načelnik Matus.

Slaže se da je na području općine velik broj tovilišta junadi i svinja, a vlasnici više od 20 grla obvezni su sami zbrinjavati uginulu stoku. Bilo je i slučajeva da su pojedinci bacali strvine u šumu, pa ih je morala dati ukloniti općina. Iz veterinarskih krugova doznajemo da se time bave i dvije veterinarske stanice iz Zagorja, koje na poziv dolaze uzgajivačima stoke na gospodarstvo i besplatno odvoze strvine.

 

 

 

Nesavjesni pojedinci strvine ostavljaju gdje stignu, pa i u šume

 

Na jelovniku tigrova
To čini i vlasnik sibirskih tigrova u Sv. Petru Orehovcu Zlatko Budin, čiji miljenici svaki dan trebaju na jelovniku imati 200 kilograma mesa. Budin vlasnicima stoke izdaje i potvrdu koja im služi za prijavu uginuća stoke. Načelnik Matus kaže da bi bio sretniji kad bi se pojavili ulagači zainteresirani za pokretanje određene proizvodnje vezane uz poljoprivredu u tom kraju podno Kalnika, gdje bi se zaposlili i mještani. Sveti Petar Orehovec s jedva 200 kuna prosječnih prihoda po 5000 stanovnika među najsiromašnijim je općinama u državi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.