Prohujalo Poluvrijeme poezije 6

U sklopu Culture Shock festivala koji su po peti put u Križevcima organizirale udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T., i ove godine održala se književna večer s tribinom Poluvrijeme poezije 6, s gostima Krunom Lokotarom, Nenadom Stipanićem i Franjom Janešom. Tribina je održana 6. ožujka u Klubu kulture, a okupio se solidan broj zaljubljenika u domaću literaturu na predstavljanju autora koji predstavljaju mlade snage suvremene hrvatske književnosti.

Prvi od gostiju bio je Kruno Lokotar, urednik domaćih izdanja u izdavačkoj kući “Algoritam” iz Zagreba, pokretač više od desetak biblioteka, urednik časopisa “Godine” i “Godine nove”, selektor i voditelj FAK-a, te dobitnik prvog “Kiklopa” za urednika godine.
Drugi gost bio je Senjanin Nenad Stipanić koji je objavio knjigu priča “Sprinteri u labirintu” (Naklada MD, 2005.), a priče iz te zbirke objavljivane su po periodici i uvrštavane u razne preglede, antologije i zbornike, dok su mu kriminalističke radio-drame izvođene na Hrvatskom radiju. S Vladom Bulićem piše i scenarij za televizijsku krimi-seriju “Mamutica”.
Stipanićevu zbirku priča “Odlično je baviti se kriminalom (priče nezaštićenog svjedoka)”, čim počnete čitati, otet će vas iz omiljene fotelje i ubaciti u zagušljivi gepek, provozati krivinama hrvatskih 90-ih godina prošlog stoljeća i izručiti sretne – jer ste preživjeli i jer ste se pri tom još i smijali. Stipanićev nezaštićeni pripovjedač stalno pleše na rubu i tupom zubu zakona, bavi se kamatarenjem, reketarenjem, utjerama, ali “ne radi drogu i oružje”, u nuždi izigrava i detektiva i profesionalno zaštitari – čuva Papu i rock-zvijezde – još k tomu romantično voli svoju malu… Kreće se, dakle, u milieuu koji smatra da je jedina ulaznica za ovozemaljski raj – politika ili gangsteraj, legalizacija ilegalnog, prevođenje podzemlja u elitu.
Priče nastale u tom milieu kolateralni su proizvod rata, visoke politike i niskih strasti, svega onoga što bismo mogli nazvati cro-teskni realizam i podzemna nadgradnja. Stipanićeve priče udaraju direkt u pleksus, ostavljaju bez zraka i izazivaju intenzivnu mučninu, a onda bujicama vitaliteta, optimizma i stanovite zanesene i zanosne naivnosti crnjak života, razočaranje i umor nadvladavaju uz humor, a ima u njima i putenih radosti. U prozi Nenada Stipanića u Hrvatskoj susreli su se Charles Darwin, Quentin Tarantino i Vjenceslav Novak.
Treći gost večeri bio je mlađahni Franjo Janeš (rođen 26.8.1982.), zaposlen kao znanstveni novak-asistent na Katedri za jezik Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Upravo mu izlazi knjiga “Noć mrtvih živaca”, mračan, ali duhovit prvijenac čije igranje s jezikom pleše na granici seksualnog uznemiravanja.
U toj knjizi mogu se naći odgovori na sliedeća pitanja: Što se dogodi kada pisac s ciničnim glasom u glavi izmisli mladića koji s nožem vreba u grmlju Parka mladenaca? Koja je veza amaterske porno-glumice pobjegle iz centra za odvikavanje i perzijske mačke koja svijetli u mraku? Tko postavlja zamke za medvjede na gradske livade i putove? Ima li gumeno oko na privjesku veze s krvavim mrljama na odori pozornika Djonija Z.?
Nastaje li bacanjem aparata za brijanje u kadu punu vode struja svijesti, ili možda nestaje? Zašto zblajhani dominikanac oštri nož za pršut ako nema pršuta? Kakve su probavne navike gradonačelnikove supruge? Što se dogodi kada čovjeku koji nema noge, ali ima čitav arsenal u smočnici, zasmetaju glasni narodnjaci? Kuda hodaju štikle osobe kojoj je tarot predvidio smrt, a baš ove večeri moraju proći kroz sablasni park? I kako je sve to međusobno povezano?!
Uz “Noć mrtvih živaca” dolazi i originalni soundtrack grupe Astridian, a zapravo autorov vlastiti “one-man-bend”. Pod ingenioznim vodstvom Krune Lokotara otvorena je i rasprava a zahvaljujući zanimljivim pitanjima posjetitelja, Križevčani su te večeri aktivno sudjelovali u društvenom dijalogu koji se odvija na našoj javnoj sceni.
Na kraju večeri su nastupile križevačke kantautorice Romana Orešnik i Sonja Mrnjavčić te upotpunile ugodno druženje svojim autorskim pjesmama. Uz organizacijsku produkciju K.V.A.R.K.-a i P.O.I.N.T.-a, Poluvrijeme poezije 6 ostvareno je i u suradnji s Gradskom knjižnicom “Franjo Marković” i uz medijsko pokroviteljstvo Radio Križevaca.
Vezano

Komentari su zatvoreni.