Sve će nas jednako pogoditi promjene u okolišu

Kaže da će u slučaju povišenja vodostaja i on nastradati jer je nedavno kupio kuću na Neretvi, koja će biti potopljena, nastavi li se sadašnji trend globalnog zatopljenja, koji dovodi i do rasta morske površine. Mladi križevačko-zagrebački znanstvenik Robert Pašičko, govoreći na tribini ovogodišnjeg festivala Culture Shock o problemu globalnog zatopljenja nije zaboravio reći ni da je Hrvatska tek nedavno počela raditi na strategiji svojeg energetskog razvitka, koja bi trebala ponuditi rješenja kako ćemo, i iz čega, u budućnosti trošiti energiju…

 

Pašičko je posjetitelje tribine upoznao i s promjenama klime, sve više stvarnima, a ne tek predskazanjima crne budućnosti.

Toplinski valovi, topl(ij)e jeseni, sušna ljeta, te prirodne pojave koje su zamijenile godišnja doba (poput ranijeg cvata nekih biljaka) govore da je globalno zatopljenje ovdje, te da se s njim moramo znati nositi.

Želeći dodatno upozoriti, ali ne i zaplašiti, javnost na rastući problem, Pašičko je kazao i da mi u Križevcima i na Kalniku više nećemo imati snijega, dok će ljeti biti za trećinu manje kiše, pa će se i poljoprivrednici morati prilagoditi ili navodnjavanjem površina ili uzgojem drugih kultura koje ne traže puno vode.

No istodobno moramo brinuti i o potrošnji energije, pa predavač, kao vrsni energetičar nove generacije, podsjeća da se moramo okrenuti ulaganjima u prirodne obnovljive izvore.

Nafta će iščeznuti, a vjetra i sunca ima u izobilju, pa je korisno da i Hrvatska izgrađuje više vjetroelektrana ili potiče građane na upotrebu solarnih ćelija.

U ponudi je i proizvodnja energije iz biomase, kao i izgradnja fotonaponskih ćelija kao najsuvremenijeg rješenja.

U Hrvatskoj bi, ističe Pašičko, bilo mjesta za nuklearnu elektranu, jer je nuklearna energije, bez obzira na paranoju koja je prati i bojazan lokalne javnosti spram nuklearnog otpada, daleko najisplativija…

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.