Auto-Info: Novi – Volkswagen Golf VI 2.0 TDI Highline


U sve jačoj i obilnijoj konkurenciji u segmentu kompaktnih vozila, teško je doći do vodeće pozicije. Sa novom Golf šesticom VW pokušava postići upravo taj rezultat, postati leader u segmentu.


Sjetimo se davne 1974. godine kada je predstavljen Golf prve generacije. Taj model bio je začetnik C segmenta iliti kompaktne klase koju još popularno nazivamo „Golf“ klasom. Pitate se zašto? Naime, prvi Golf imao je poklopac prtljažnika u obliku petih/trećih vrata i sklopiv stražnji naslon klupe. Motor je bio smješten poprijeko sprijeda i pokretao je prednje kotače. Upravo je to kombinacija koja je pokrenula cijeli segment… Danas, 35. godina nakon revolucionarnog predstavljanja izašla je šesta generacija Golfa, a mi smo ju među prvima dobili na test…..


Izvana gledano, golf šestica se nije previše promijenila. U biti, automobil je veoma sličan petoj generaciji. Jedine odmah uočljive promjene odnose se na prednju masku motora, farove i stražnja svjetla. No, pogledate li malo bolje, primijetiti ćete kako je zapravo kompletna karoserija promijenjena. Vrlo decentno, ali jako učinkovito. Ovim redizajnom Golf izgleda puno modernije i skladnije nego dosadašnji model. Znamo da se o ukusima ne raspravlja, pa nećemo pisati o tome koliko je nova šestica lijepa ili ružna. To smo najefikasnije testirali na prometnicama više gradova. Krenuli smo iz Koprivnice, preko Križevaca do Zagreba… Primijetili smo kako nova šestica privlači poglede od srednjoškolaca do penzionera. Na vama je da procijenite zašto…


Unutrašnjost testiranog Golfa VI temeljito je redizajnirana. Na prvi pogled se može vidjeti kako su korišteni materijali za klasu bolji nego u V. generaciji, a i završna obrada je hvale vrijedna. Upravljačka pozicija je više nego odlična. Testirani model bio je opremljen sportskim sjedalima u kombinaciji sa alcantara kožom i sportskim kožnim upravljačem. Sjedalo se može podesiti u 6 smjerova, a upravljač u 4, tako da će svatko vrlo jednostavno naći idealnu poziciju za upravljanje. Pogled na središnji konzolu neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Testirani model bio je opremljen i multifunkcijonalnim ekranon u boji osjetljivim na dodir i automatskom dvo-zonskim klima uređajem. Iako je opremljen high tech opremom, ergonomija je ostala na najvišem nivou, kako smo i navikli u njemačkim automobilima. Čak i ako nemate iskustva sa takvom opremom, vrlo ćete se lako snaći u svim funkcijama ovog vozila. Uz navedeno veliko osvježenje jest bijelo osvjetljenje unutrašnjosti koje ne umara i ne odvlači pozornost vozača prilikom vožnje u noćnim satima. Mjesta straga ima dovoljno i za tri odrasla čovjeka, a umor se ne bi trebao osjetiti niti nakon dužeg putovanja. Kako bi na putovanje mogli ići sa punim automobilom, potreban je i veliki prtljažni prostor. Nova šestica osigurava 350 litara prostora iza stražnjih sjedala. Toliko je mjesta bilo i u petoj generaciji… Dovoljno, ali očekivali smo više…


Novu Golf šesticu dobili smo opremljenu sa 2.0-litrenim turbodizelskim agregatom snage 140 konja sa 320 Nm okretnog momenta dostupnim od 1750 okr/min. U kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ubrzat će vas do 100 km/h za svega 9,3 sekunde, a stati će tek na 209 km/h. Možemo reći kako je i više nego dovoljno za sve potrebe urbanog čovjeka. Testirani model se u vožnji ponaša vrlo ozbiljno. Nešto krući ovjes odlično drži automobil u zacrtanoj putanji bez previše naginjanja. Tu pomažu i već spomenuta sportska sjedala koja pružaju odličan bočni oslonac. Prilikom agresivnije vožnje šestica pokazuje znakove predupravljanja, ali sva proklizavanja trzanjem upravljača lagano možete ispraviti. Na gradskim prometnicama Golf ne pokazuje znakove umora. Sve neravnine dobro upija. Na autocesti se osjeti poboljšanje u izolaciji. Buka koju je Golf V stvarao pri 140 km/h u šestici je prošlost. Pri velikim brzinama možete bez problema slušati radio i razgovarati sa suputnicima bez potrebe za povišenjem glasa. Ipak, Golf je najbolje osjeća na otvorenim i zavojitim cestama. Već spomenuti ovjes u kombinaciji sa vrlo direktnim upravljačem i preciznim mjenjačem garantiraju zabavu, a sve to uz nisku potrošnju. Potrošnja na testu iznosila je kombinirano 5 litara, dok je u gradu trošio svega 6,4 litre. Sa uključenim tempomatom na 130 km/h troši niskih 4,3 litre.


Više na Auto-Info.Hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.