Auto-Info: Novi – Honda Accord 2.2 i-DTEC Executive


Kako novu Hondu Accord na našim cestama viđamo već neko vrijeme, o izgledu ne treba puno govoriti. Dizajn je zadržao smjernice prošlog modela te je sveukupno sa ovim modelom i poboljšan. Sada „Accordica“ izgleda ozbiljnije, glomaznije ali i agresivnije. Oštre linije, velike plohe i proširenja daju naslutiti kako se radi o automobilu namijenjenom mlađoj, modernoj populaciji kojoj je stalo do dobrog imidža. O unutrašnjosti automobila samo pohvale. No, postoji i mali problem. Ozbiljnijim ljudima se možda "svemirski dizajn" i neće pretjerano svidjeti dok će ga mlađa populacija cijeniti. Samo još jedan pokazatelj koliko je ovaj automobil mlad dušom i naklonjen mlađim vozačima.


Vozačka pozicija je odlična. Odlična je zato što se električni podesiva sjedala pomiču u svim smjerovima i nagibima te uistinu dobro drže tijelo. Istodobno mekana koža će usrećiti i najgoreg konformistu. Kazaljke kontrolne ploče su pregledne i ugodno osvijetljene. U mnoštvu tipaka malo se je teže snaći, ali stalnim korištenjem vrlo ćete se brzo naviknuti. Ipak jedan hi-tech automobil i mora biti takav. Mjesta straga ima dovoljno i za iznadprosječno visoke ljude. Prtljažnik od 460 litara je u prosjeku klase i zadovoljava potrebe svake prosječne obitelji.


U vožnji, testirana Accord se ponaša odlično. No, ako imate težu nogu, uvidjet ćete vrlo brzo kako ova Honda nije kao dosadašnje. Honde na koje smo navikli su bili relativno tvrdi automobili no, to nije slučaj sa našom Accordicom. Malo mekaniji ovjes nudi izuzetnu udobnost, ali se i tako smanjuju mogućnosti automobila u zavojima pri većim brzinama. Nemojte nas krivo shvatiti, Accord je vrlo brz automobil dostojan svojih konkurenata. Ali vrlo visoki stupanj udobnosti se odražava naginjanjem karoserije pri ekstremnim prolascima u zavojima. No, srednji viši segment u koji spada testirana Honda i nije namijenjen stazi, a ako baš i pretjerate tu je elektronika koja će vam spasiti glavu. Ipak, ovo je krstarica koja vas neće umoriti niti nakon višesatne vožnje.


Što se vožnje tiče, testirana Honda Accord bila je opremljena sustavom kojeg će znati cijeniti vozači koji provode puno vremena vozeći se autocestama. Naime, uz već podosta zastupljen radar koji je zadužen za održavanje razmaka između automobila, pa i tempomata, tu je i sustav koji će vas držati unutar traka. Takvi sustavi postoje u dosta automobila, ali će vas samo upozoravati na prelazak trake bez pokazivača smjera zvučnim signalima ili vibracijom upravljača. Honda Accord će učiniti isto, ali će i istovremeno korigirati volanom putanju automobila tako da ostaje u traci. Da, dobro ste pročitali, drugim riječima Honda vozi sama. U praksi, sustav se pokazao vrlo dobar. No, kako to izgleda? Kada uključite sustav, namjestite tempomat i automobil prepozna oznake trake na cesti pustite upravljač i vidjeti ćete upravljač kako sam samcat skreće. Svakih 15-ak sekundi će se javiti tihi zvučni signal na koji ćete morati dodirnuti volan kako bi sustav i dalje vozio, ali i kako bi vas držao budnim. Zaista jedan sustav koji je dostojan svemirskog interijera ovog automobila.


Pogonski agregat testiranog modela bio je 2.2-litreni turbodizel opremljen common-rail tehnologijom. Istiskuje 150 konjskih snaga pri 4000 okretaja, a okretni moment od 350 Nm razvija pri 2000 okretaja. Odlikuje ga tih i uglađen rad, a pri višim okretajima uopće nemate dojam kao da vozite dizelaša. Prosječna potrošnja od 7 litara nije revolucionarna i naspram 2.4-litrenog benzinskog agregata koji troši svega litru do litru i pol više pomalo se čini kako su poeni na strani benzinskog motora . No, ovaj dizelski agregat će vas poštedjeti posezanja za ručicom mjenjača tokom pretjecanja.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.