Smanjena ponuda poslova znak je da se nešto kuha

ZAPOŠLJAVANJE Tržište rada u županiji u prošloj i ovoj godini
      
Ponuda oko 200 slobodnih radnih mjesta, i to čak 80 posto za poslove na određeno vrijeme, koliko je dosad u siječnju primila područna služba Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u Križevcima, znak je opreza kojim poslodavci počinju ovogodišnje poslovanje. Za usporedbu, preklani je u isto vrijeme traženo 400 radnika, rečeno je na konferenciji za novinare u Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje u Križevcima.

Smanjena potražnja i porast nezaposlenosti za 5,5 posto, ponajviše zbog povećanog broja otkaza uvjetovanih poslovnim poteškoćama ili pak istekom ugovora o radu na određeno vrijeme, najavljuju da se u gospodarstvu nešto kuha.

Lanci još ne otpuštaju
No, zasad nema najava mogućih masovnih otkaza ni u jednoj djelatnosti, pa ni iz trgovačkih lanaca zbog zabrane rada nedjeljom, tvrdi pročelnica križevačke područne službe Zavoda za zapošljavanje prof. Jadranka Čapalija.

– Otpuštaju li više od dvadeset radnika poslodavci su obvezni pripremiti programe zbrinjavanja viškova, a tada u njihova poduzeća odlaze savjetnici iz zavoda kako bi pomogli radnicima radi mogućeg prelaska na novo radno mjesto ili u traženju drugih rješenja – rečeno je na konferenciji za novinare.

Trgovački lanci još nisu najavili otpuštanja radnika; pročelnica PS HZZ-a Jadranka Čapalija kaže da će se posljedice krize tek osjetiti

Pročelnica Čapalija najavila je da će se o mogućim posljedicama opće financijske i gospodarske krize u Koprivničko-križevačkoj županiji znati više nakon podataka iz odgovora na anketu poslanu na adrese 507 poslodavaca. Dotad će se provesti istraživanja na tržištu rada u suradnji sa županijskom Gospodarskom komorom i jedinicama lokalne samouprave kako bi se mogla planirati i zajednička suradnja u poticanju zapošljavanja, obrazovanju i stručnom usmjeravanju nezaposlenih, među kojima svaki peti nema osnovnu školu.

Njima se pruža mogućnost da u pučkim učilištima besplatno završe osnovnu školu, a zavod im organizira i tečajeve za određene poslove u ugostiteljstvu, turizmu, pomoći u kući, građevinarstvu.

600 praznih mjesta
Lani je, primjerice, unatoč ponudama ostalo nepopunjeno više od 600 slobodnih radnih mjesta jer u županiji nije bilo radnika traženih struka. O tome i drugim mogućnostima zapošljavanja zainteresirani će se moći potpunije upoznati na 3. sajmu poslova 31. ožujka u Đurđevcu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.