Lani na forumu najviše rasprave o Thompsonu i trgovima

Forum portala Križevci.info i u prošloj je godini bio vrlo aktivno mjesto raspravljanja i vođenja pisanih debata o različitim društveno-političkim temama od lokalnog ili globalnog značaja. Registrirani korisnici foruma tako su pokrenuli 1252 rasprave o različitim temama, u kojima je objavljeno ukupno 33913 poruka. Tijekom 2008. godine na portalu je objavljeno 1174 članka s novostima iz grada, gdje su forumaši za jednu trećinu njih pokrenuli i pripadnu forumsku raspravu.
Među pet najkomentiranijih članaka na portalu i pripadnih najposjećenijih forumskih tema spadaju čak tri o koncertnim gostovanjima Marka Perkovića Thompsona za Sv. Marka Križevčanina u Križevcima i Zagrebu, te dvije o peticiji za odgodu početka radova na gradskim trgovima J.J. Strossmayera i A. Nemčića građanske inicijative "Ne križaj Križevce". Shodno tome, najžešće rasprave odvijale su se od svibnja do listopada, što je, kao i u sličnoj analizi za 2007. godinu, ispalo najaktivnije kalendarsko razdoblje za rasprave u toj križevačkoj online zajednici.


Najkomentiraniji članak na portalu u 2008. bio je "’Ustaje’ li Thompson u Križevcima?" s čak 700 komentara koji su pročitani preko šezdeset tisuća puta. Članak koji je upozorio na neprimjerene i prijeteće grafite koji su osvanuli prošlog svibnja na više mjesta u gradu uzbudio je vrlo brzo duhove i rasplamsao raspravu o opravdanosti dolaska estradnog radnika Thompsona u Križevce. Rasprava je na mahove bila vrlo ružna i neargumentirana, a neki akteri su rječnikom mržnje spominjali druge nacije i rase ili pak svoje "kao džep" poznavanje bliže hrvatske povijesti vezane uz Jasenovac.


Nešto manje žučno, rasprava se sa 149 komentara nastavila i nakon članka "Ne jedanput već dvaput Thompson za Svetog Marka Križevčanina", a završila među 98 komentara na članak "Thompson pozvao svoje idolopoklonike da zajedno ubijaju komunizam u Istri". Sva tri članka i prateći komentari predstavljaju svojevrsnu kronologiju događaja vezanih uz Thompsonovo gostovanje u Križevcima, od "najave" grafitima, preko po nekima zakonski dvojbene odluke o dopuštanju koncerta u školskoj dvorani mimo odluke školskog odbora, pa sve do novinarske analize Perkovićevih riječi o "ubijanju komunizma". Tenzije koje su podigle forumske rasprave na ovu temu čak su kulminirale pokušajem nekih Thompsonovih poklonika da isprovociraju fizički obračun s posjetiteljima jednog gradskog kluba za mlade, što je na sreću spriječila policijska intervencija.


Treće i četvrto mjesto po broju forumskih poruka u 2008. zauzimaju komentari na članke "Počinju radovi na trgovima. Peticija (ni)je pomogla?" sa 137 komentara te "Peticija za odgodu radova na obnovi trgova kreće u petak" sa 109 komentara. O naporima građanske inicijative "Ne križaj Križevce" za odgodu početka radova i reviziju odabranog projektnog rješenja za trgove građani su bili redovito i detaljno izvještavani, a tematika je, unatoč ljetnom periodu, podigla dosta prašine i reakcija građana. Tako su se na forumu sučeljavala različita mišljenja za i protiv aktualnog projekta preuređenja, a neki forumaši žestoko su krizirali prigovore inicijative jer se "napokon nešto događa u gradu".

Naslov članka Poredak po broju komentara
Broj komentara (i link na temu)
Poredak po broju čitanja
Broj čitanja
‘Ustaje’ li Thompson u Križevcima 1. 700 1. 61456
Ne jedanput već dvaput Thompson za Svetog Marka Križevčanina 2. 149 2. 12796
Počinju radovi na trgovima. Peticija (ni)je pomogla? 3. 137 5. 12300
Peticija za odgodu radova na obnovi trgova kreće u petak 4. 109 3. 12403
Thompson pozvao svoje idolopoklonike da zajedno ubijaju komunizam u Istri 5. 98 4. 12328


Koja je opcija prevagnula oko preuređenja gradskih trgova svaki se građanin može uvjeriti u središtu grada, na samom Strossmayerovom trgu gdje je, uz betonske zidiće, pregrade, kaskade i paviljon, ostavljeno samo jedno stablo, dok radovi na Nemčićevom trgu tek predstoje. U odnosu na prošlu godinu, može se primjetiti da je 2007. spektar najpopularnijih forumskih reakcija na portalske članke bio mnogo širi, pa se tako raspravljalo o lokalnom gospodarstveniku, o suvremenoj umjetnosti, o granici između političkog aktivizma i politikanstva te problemima maturantskog putovanja u Grčku. Za očekivati je da će ova, izborna godina donijeti mnogo novih polemika o različitim temama koje forumaši smatraju bitnim za grad, a svatko od građana slobodan je u svakom trenutku uključiti se u ovu virtualnu zajednicu Križevčana i tako osobno doprinijeti kvaliteti pisanih rasprava.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.