U općini Kalnik ove će godine porasti broj stanovnika

Nakon podužeg vremena u općini Kalnik ove će godine gotovo sigurno zabilježiti porast broja stanovnika. Nažalost, do toga neće doći zbog visokog nataliteta, broja rođenih većeg od onog umrlih, nego zbog konačnog ispunjenja želje mještana naselja Dedina i Hižanovec da iz susjedne općine Sveti Petar Orehovec prijeđu u sastav Kalnika.

Nakon što su nekoliko puta potpisivali razne peticije sa istim traženjem, prošle godine najzad su dobivene suglasnosti i sada matične i buduće općine, pa je poslije procedure u županijskoj Skupštini zahtjev odaslan u Sabor i Vladu, koji imaju konačnu riječ kod promjene granica lokalnih uprava. A po načelniku Kalnika Božidaru Kovačiću, ni tu ništa ne bi trebalo biti sporno, jer je traženje stanovnika Dedine i Hižanovca itekako utemeljeno.
– Mještani tih sela u općini Kalnik imaju svog liječnika, veterinara, djeca im polaze osnovnu školu na Kalniku, župljani su župe svetog Brcka na Kalniku, a pokojnike zakapaju na grobljima u Vojnovcu i u Kalniku. Uz to, Dedine i Hižanovec i katastarski pripadaju općini Kalnik – nabrojao je kalnički načelnik Božidar Kovačić.

Kad se svemu tome doda i status brdsko-planinske općine koji Kalnik ima zaposleni će imat puno bolje uvjete kod određivanja poreza, a i proizvođači mlijeka imat će dodatnu stimulaciju po litri mlijeka. Prema posljednjem popisu stanovništva, Kalnik je imao oko 1600 žitelja, no načelnik Kovačić je uvjeren da se od 2001-ve, zbog mortaliteta većeg od nataliteta, taj broj smanjio za 200-njak duša. Ulaskom Dedine i Hižanovca pod okrilje Kalnika broj stanovnika narast će na oko 1800.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.