Što su Podravci i Prigorci 2008. najčešće čitali?

Koje su knjige bile najčitanije prošle godine u Podravini i Prigorju i to prema naslovima koji su najviše puta posuđivani na odjelima za odrasle u tri gradske knjižnice u županiji? Odgovor na ta pitanja prvo smo potražili u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’, a prema podacima knjižničara Josipa Blažeka Koprivničance i čitatelje iz okolnih općina najviše su zanimala tri strana autora:
– Zaključno s 31. prosinca najčitaniji naslov bio je ‘Harry Potter i darovi smrti’, drugi je ‘Otok’ Victorie Hislop, potresna priča o samoći, ljubavi i gubitku, a treći ‘Šopingholičarka se udaje’ Sophie Kinsella. Kritika za potonju knjigu kaže da je briljantno, smiješno, romantično i uvjerljivo štivo, obavezna lektira za sve shopingholičarke i buduće mladenke.

Među 60 tisuća svezaka u križevačkoj Knjižnjici ‘Franjo Marković’, rekla nam je ravnateljica Marijana Janeš Žulj, najčitanija je strana knjiga autorice Diane Setterfield ‘Trinaesta priča’.
– Na drugom mjestu je ‘Freelander’, u podnaslovu ‘Novela’, našeg autora Miljenka Jergovića, a treća najčitanija knjiga i po meni najvrijednija bila je ‘Grad u zrcalu’ autora Mirka Kovača – rekla je ravnateljica Janeš Žulj te dodala da je Kovač prošle godine za to djelo nagrađen ‘Kiklopom’ na sajmu knjiga u Puli.

Ni u đurđevačkoj Gradskoj knjižnici lektira se nije uspjela probiti visoko na ljestvici, a najtraženija bila je jedna kontroverzna knjiga koja već nekoliko godina plijeni maštu čitatelja.
– Lektire nisu bile čitane previše, primjerice ‘Lovac u žitu’ je tek sedmi po čitanosti. Na prva tri mjesta se nalazi ‘Da Vincijev kod’ Dana Browna, druga najčitanija knjiga je isto tako vrlo popularno djelo Stephanie Meyer ‘Pomrčina’, a treća po broju posuđivanja je „ljubić“ Amande Quick ‘Plaćena pratilja – nabrojala je ravnateljica Anica Šabarić.

Umjesto zaključka, recimo da među devet najčitanijih sedam je stranih pisaca, no važnija od tog podatka je brojka od više od 120 tisuća naslova, koliko su prošle godine posudili članovi tri gradske knjižnice.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.