Blagdani s Crohnovom bolešću

Njihov je predstavnik i novinar Denis Latin, a o tome je zborila i manekenka Fani Stipković. Odojak sa zelenom salatom, kolače s kremama, i druge delicije kojih će za božićne blagdane biti puni stolovi, valjalo bi izbjegavati jer bi moglo doći do zapletaja crijeva.

Oni su oboljeli od Crohnove bolesti i ulceroznoga kolitisa, i na području Koprivničko-križevačke županije registrirano ih je tridesetak. No sumnja se da ih je i više, kaže Mladen Fajdetić iz ogranka Hrvatske udruge za te bolesti u županiji.

– Ja sam Crohnovu bolest dobio 1996. kao maturant križevačke gimnazije, a bolest se i inače najčešće javlja u dobi od 15. do 30. godine. Prije dijagnoze mislilo se da su visoka temperatura i bolovi u želucu uzrok viroze. Vukli su me svugdje budući da u Koprivnici tada još nije bilo CT uređaja. Bilo mi je strano što je Crohn, a pogotovo što je kronična bolest još uvijek nepoznata porijekla – kaže Fajdetić. Riječ je o upalnoj bolesti što zahvaća bilo koji dio probavnog sustava, od jednjaka naniže! Zanimljivo da se više javlja na sjeveru Hrvatske, za što liječnici kažu da je posljedica “teške” prehrane stanovnika, ali se javlja i zbog genetskih uvjeta ili stresa kao “okidača.” Liječi se “prekrajanjem” dijela crijeva.

Nasuprot Crohnu, nazvanom po američkom liječniku koji je o tome prvi pisao, ulcerozni kolitis javlja se na debelom crijevu. Obje bolesti neugodne su jer je, ovisno o stanju bolesti, važno da pacijenti u blizini imaju dostupan zahod zbog čestih stolica.

Županijski ogranak HUCUK-a sudjelovao je na nedavnom stručnom predavanju u Varaždinu, gdje su doznali novosti o svojim tegobama. Fajdetić napominje da Crohn nije bauk i da se s njim moguće nositi suoči li se pojedinac s bolešću. Važno je redovno uzimati lijekove da ne dođe do unutarnjih komplikacija ili čak fatalnih posljedica, a nije nužno biti ni prestrog u prehrani. No, iz jelovnika treba ukloniti masno, prženo i pohano, kao i vlaknasto voće i povrće i alkohol.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.