Auto-Info: Novi – Renault Koleos Expression 2.5 V6 4×2


Renault je među zadnjima ušao u segment SUV-ova ili Crossover-a ili kako god već, možda najlakše rečeno terenskih šminkera. No, čak i ako ste zadnji u automobilskoj industriji, to i nije nužno loša stvar. Ostaje vam dovoljno vremena i možete učiti na greškama drugih kako bi napravili kvalitetan proizvod, barem tako tvrde Francuzi.


Nekoliko je predispozicija za propast ovog modela. Tijekom globalne krize, nestabilne cijene goriva i sličnih varijabla koje utječu na kupnju ovakvog vozila, SUV-ovi bilježe sve manje prodajne rezultate. Svi kažu kako se prvi mačići bacaju u vodu, pa će možda i to utjecati na odluku o kupnji prvog takvog vozila iz Renaultove game.


No, dosta špekulacija o uspjehu, to će vrijeme pokazati. Kada prvi put vidimo neki model, izgled presuđuje za detaljniji pregled. Koleos, kao i neki modeli iz Renaulta (sjetimo se predzadnjeg Megana) podjeljuje publiku. Kroz razgovor sa prolaznicima (bilo je nužno jer i redakcija je bila podjeljenja), Koleos je u najmanju ruku drugačiji. Dizajnerski, slijedi smjernice kompanije i ostalih modela i unosi koliko-toliko osvježenje u segment. Također dokazuje hrabrost francuskih dizajnera koja se u principu pokazala isplativom. Možda na prvi pogled ne djeluje najljepši i najskladniji, ali kako je vrijeme druženja prolazilo sve više nam se sviđao. Osobno, mislim da mu nedostaje malo agresivnosti na koju smo navikli u ovakvim automobilima, iako svoju veličinu nosi skladno i elegantno. No, pripremili smo vam podosta fotografija pa sami procijenite.


U unutrašnjosti, automobil također odiše skladnošću i udobnošću kakva je primjerena automobilima iz kišne zemlje. Što se funkcionalnosti tiče, kontrolna ploča nudi dobru preglednost i kontrole su dosta ugodne. Zamjerka ide malim prekidačima audio i klima uređaja koji na prvi dojam djeluju frustrirajuće, no priviknut ćete se već nakon nekoliko stotina kilometara. Korišteni materijali su solidni. Što se završne obrade tiče osjeća se pomak na bolje u odnosu na ostale modele koji su pozicionirani ispod Koleosa. Dosta dubok vrh kontrolne table ostavlja dojam većeg automobila.


Korišteni «Clean» dizajn nije nametljiv, pa se možete koncentrirati na vožnju. Prednost u Koleosu je mnoštvo pretinaca za odlaganje sitnijih stvari. Sjedala su dosta udobna i na dulje staze, te nude dovoljno prostorai za gurmane koji znaju pretjerati za stolom nadolazećih blagdana. Na zadnjoj klupi ima dovoljno mjesta i za košarkaše. Volumen prtljažnika od 450 litara je u prosjeku klase, ali moguće ga je povećati preklapanjem stražnje klupe na 1.380 litara. Zadnja vrata su djeljiva i otvoreni donji kraj osigurava nesmetan utovar težih stvari i dobro mjesto za odmor na pikniku.


Testirani Koleos bio je pokretan 2.5-litrenim V6 benzinskim agregatom koji razvija 170 konjskih snaga. Čini se rastrošnim iako nije tako. Deklarirana mješovita potrošnja od 9.6 litara je ostvariva iako smo na testu uspjeli spustiti i ispod 9 litara što je i više nego zadovoljavajuće za ovakav automobil. No, moramo imati na umu kako je testni Koleos imao pogon na prednje kotače što smanjuje potrošnju. U vožnji, V6 agregat je relativno tih i linearno vuče sve do blokade te izvrsno se mjeri sa 1.5 tone težine Koleosa. U tome mu pomaže dobro proračunat i precizan mjenjač kratkih hodova sa šest stupnjeva prijenosa. Sve u svemu vrlo kvalitetan agregat koji svojom potrošnjom i performansama stavlja u sjenu dizelske agregate.


Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.