‘Roda’ apelira na ispravno korištenje autosjedalica za djecu


Ove srijede je u Križevcima provedena preventivno-savjetodavna akcija s ciljem povećanja svijesti roditelja o važnosti korištenja dječjih autosjedalica, u suradnji Policijske postaje Križevci i Udruge „Roda“ iz Zagreba. U blizini dječjih vrtića „Križevci“ i „Zraka sunca“, u vremenu od 14-16 sati, prometna policija je zaustavljala vozila u kojima su roditelji prevozili djecu i provjeravali koriste li autosjedalice, i ukoliko ih koriste, koriste li ih na ispravan način.


Roditelji su bili vrlo zatečeni činjenicom da je neprevoženje djeteta u autosjedalici prekršaj i da se kažnjava sa 500 kn. Međutim, budući da je akcija bila prvenstveno preventivna i edukativna, ovoga puta policajci nisu naplaćivali kazne, već su samo pisali pismena upozorenja. Roditelji su dobili savjete o ispravnom korištenju autosjedalica, te brošure o autosjedalicama Udruge Roda, iz kojih se mogu detaljnije informirati o važnosti i ispravnom korištenju autosjedalica.

Rezultati nažalost odražavaju realno stanje, iznosi Ozana Jurić iz udruge Roda. Određen broj djece prevozi se nevezano, bez prikladne autosjedalice, neki čak i na suvozačkom mjestu. A većina autosjedalica neispravno je postavljena i djeca u njima nisu adekvatno vezana. Neke statistike govore da postotak neispravno korištenih autosjedalica u Hrvatskoj prelazi i 90%, što je vrlo zabrinjavajući podatak. Poznavajući tu činjenicu, Udruga „Roda“ provodi besplatne preglede autosjedalica, gdje roditelji mogu provjeriti je li njihova autosjedalica ispravno postavljena.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.