‘Roda’ apelira na ispravno korištenje autosjedalica za djecu


Ove srijede je u Križevcima provedena preventivno-savjetodavna akcija s ciljem povećanja svijesti roditelja o važnosti korištenja dječjih autosjedalica, u suradnji Policijske postaje Križevci i Udruge „Roda“ iz Zagreba. U blizini dječjih vrtića „Križevci“ i „Zraka sunca“, u vremenu od 14-16 sati, prometna policija je zaustavljala vozila u kojima su roditelji prevozili djecu i provjeravali koriste li autosjedalice, i ukoliko ih koriste, koriste li ih na ispravan način.


Roditelji su bili vrlo zatečeni činjenicom da je neprevoženje djeteta u autosjedalici prekršaj i da se kažnjava sa 500 kn. Međutim, budući da je akcija bila prvenstveno preventivna i edukativna, ovoga puta policajci nisu naplaćivali kazne, već su samo pisali pismena upozorenja. Roditelji su dobili savjete o ispravnom korištenju autosjedalica, te brošure o autosjedalicama Udruge Roda, iz kojih se mogu detaljnije informirati o važnosti i ispravnom korištenju autosjedalica.

Rezultati nažalost odražavaju realno stanje, iznosi Ozana Jurić iz udruge Roda. Određen broj djece prevozi se nevezano, bez prikladne autosjedalice, neki čak i na suvozačkom mjestu. A većina autosjedalica neispravno je postavljena i djeca u njima nisu adekvatno vezana. Neke statistike govore da postotak neispravno korištenih autosjedalica u Hrvatskoj prelazi i 90%, što je vrlo zabrinjavajući podatak. Poznavajući tu činjenicu, Udruga „Roda“ provodi besplatne preglede autosjedalica, gdje roditelji mogu provjeriti je li njihova autosjedalica ispravno postavljena.

Vezano

Komentari su zatvoreni.