Brdo lampaša još je više naraslo

Lampaši i ostala plastična “galanterija” koja je na Gradskom groblju u Križevcima konačno dogorjela nakon blagdana Svih svetih završit će u reciklažnom dvorištu Komunalnog poduzeća u prigradskom mjestu Cubinec, gdje se već godinama odlaže i sav otpad najrazličitije “prirode”, pogodan za recikliranje i dalju obradu.

No, za razliku od plastičnih i staklenih boca ili aluminijske ambalaže, koji se nakon prešanja ne zadržavaju dugo u sortirnici, već je otkupljuju specijalizirane tvrtke koje se bave njihovom obradom – lampaši i piramide s otprilike 4500 grobova zastaju na “brdu” koje je godinama raste.

– Dokad ćemo tako – ne znam jer još nismo angažirali nijednu tvrtku koja bi uzimala lampaše za oporabu – kaže Marija Vragović iz KP-a, dodajući da su tvrtke s kojima su kontaktirali u vezi odvoza lampaša sve naplaćivale uslugu po kilogramu “robe”, što je KP-u bilo preskupo. Zato se još uvijek traži pogodan partner koji bi lampaše preuzeo, a pri čemu križevački komunalci ne bi morali plaćati odvoz.

– Dotad ćemo lampaše ostavljati u Cubincu gdje, srećom, još ima mjesta – zaključuje Vragović i otkriva da ima nekih naznaka za ugovaranjem posla s jednom riječkom tvrtkom.

Iskustva s Riječanima u odvozu nadgrobnog otpada već drugu godinu primjenjuje koprivnički Komunalac, čiji predsjednik uprave Josip Pobi kaže da riječki partner koprivničke lampaše otkupljuje za jeftin novac.Inače, s dolaskom mraza i sve hladnijeg vremena počinje veliko čišćenje križevačkog groblja, pa će komunalci ukloniti i i plastične zaostatke, no ono što je na samim grobovima ostaje na brigu samim građanima.

Vezano

Komentari su zatvoreni.