Žute dunje izvele najbolju autorsku pjesmu na 2. tamburaškoj pajdašiji


Na 2. tamburaškoj pajdašiji odsviranoj večeras u Križevcima domaći sastav Žute dunje osvojio je nagradu stručnog povjerenstva za najbolju autorsku pjesmu o Prigorju. Iskusni tamburaši pjesmom su publiku podučili Kak se vince mora piti i u dvije runde sviranja – na predstavljanju pjesme i pobjedničkoj izvedbi – izazvali frenetičan pljesak više od 300 ljudi, koji su u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma boravili i na pomoćnim sjedalicama.


Druga svečanost Tamburaške pajdašije, koja bi po želji organizatora mogla prerasti u festival, obzirom na činjenicu da u Križevcima postoji i duga tradicija tambure, opjevane po Hrvatskoj kroz 30 godina uspješnog djelovanja Orkestra Glazbene škole na čelu sa Stjepanom Fortunom, ove je godine privukla tek 9 sastava, umjesto predviđenih 14. No razlozi nedolaska nekih su, objašnjeno je, objektivni.


Svita iz
Vrbovca, Dangube iz Virja, KUD Kerestinec, Džemo i crni pet iz Siska, Kandelaberi iz Koprivnice, Stjepan Jeršek Štef i Džentlmeni iz Osijeka, te domaći Nova nada, Debitanti i Žute dunje natjecali su se s po jednom autorskom skladbom za novčane nagrade i naklonost žirija, a nastupe su upotpunjavali popularnim tamburaškim i/ili svojim poznatim stvarima.


Žute dunje su nagrađene i s 2000 kuna, dok je Nova nada nagrađena s 1000 kuna za najbolji tekst za Nigde ni lepše. I treći križevački bend zaradio je 1000 kuna – Debitanti su imali najbolji nastup. Posebnu nagradu zaslužili su osječki Džentlmeni, debitanti na križevačkim pozornicama, koji su dobili priliku za samostalni nastup na Križevačkom velikom spravišču dogodine.


S novim nikad dosad izvođenim pjesmama o Prigorju postignut je cilj okupljanja tamburaške pajdašije, jer se očekuje da će barem neka od novih pjesama o ovome kraju naći put do slušatelja. Pajdašiju su organizirali Grad Križevci i Glazbena škola Alberta Štrige.

Vezano

Komentari su zatvoreni.