Auto-Info.hr: Novi Civic Type S 1.8 Type S Plus X


Kada pogledate osmu generaciju Honde Civic, zapitati ćete se što Honda nije promijenila… Usudimo se reći kako je Civic dizajnerski vrlo napredna i vjerujemo kako će i za 10tak godina izgledati vrlo futurističko. Vrlo hrabar potez, uzme li se u obzir da Civic pokriva trećinu ukupne Hondine prodaje.


Honda Civic Type S izvana izgleda kao Space Shuttle. Sprijeda, posebnu pažnju privlače svjetla koja su lagano nakošena i spojena sa prozirnom maskom. Ispod njih nalaze se trokutaste maglenke, koje zapravo preslikavaju ispušne cijevi sa stražnjeg kraja vozila. Straga valja naglasiti staklo koje je prepolovljeno diskretnim spojlerom. Sa stane gledano, najuočljiviji su lakometalni 17 inčni naplatci i retro ručke na vratima. Automobil izgleda vrlo čvrsto i aerodinamično, upravo onako kako bi kompaktni sportaš trebao izgledati. Sa ovim automobilom sigurno ćete biti pojava na cesti.


Space shuttle dizajn nastavlja se i u unutrašnjosti. Svi koji sjednu za upravljač novog Civica neće ostati ravnodušni. Kokpit je dizajniran kako bi ugodio vozaču, što dokazuje zakrenutost prema vozaču. Kada stavite ključ u bravu i okrenete ga do kraja, pali se osvjetljenje u automobilu i sve funkcije, ali ne i automobil. Kako bi automobil pokrenuli morate stisnuti i „Start Engine“ tipku koja se nalazi lijevo od upravljača. Uglavnom, kada se automobil upali i kada se cijela unutrašnjost osvijetli i pokrene, poskakati će vam par upitnika iznad glave. Gdje je…? Što je…? Kako se…? Samo su neka od pitanja koja će vam  se motati glavom. Ali kada malo bolje promotrite unutrašnjost, sve će postati jasno. Naime, ispred upravljača nalaze se tri zaslona u dva reda. Prvi zaslon (odmah iza upravljača) osvijetljen je plavom bojom i daje sve potrebne informacije. U krugu u sredini nalaze se podaci s putnog računala, a ispod tog kruga viri kazaljka obrtaljke. S lijeve strane je pokazivač temperature motora, a sa desne goriva. Da, to je sve što se tu nalazi… Brzinomjer je postavljen na drugom zaslonu koji je nalazi ispod vjetrobranskog stakla. On je digitalan i pokraj njega imate dva LED indikatora. Lijevi signalizira ukoliko su okretaju previsoki i savjetuje promjenu brzine, dok desni obavještava o ekonomičnom načinu vožnje. Vrlo neobično, ali i zanimljivo rješenje. Desno pored tog zaslona, nalazi se i treći ekran na kojem su prikazane sve funkcije klima i radio uređaja te digitalni sat. S desne strane upravljača nalaze se komande automatske dvozonske klime, a pored njih komande za upravljanje audio sustavom. Kako možete primijetiti, suvozač će teško moći prčkati po klima uređaju. No, kako on ne bi bio zapostavljen, na suvozačevim vratima nalazi se prekidač s kojim on može upravljati sa svojom zonom klima uređaja (podešavanje temperature). Materijali korišteni u unutrašnjosti su kvalitetni, a i završna obrada je na visokom nivou. Što se same prostranosti tiče, prostora ima dovoljno, iako automobil na prvi pogled djeluje skučeno. Na stražnjoj klupi bez problema ćete smjestiti 3 odrasle osobe prosječne visine i težine.


Testirani model bio je opremljen 1.8-litrenim benzinskim motorom snage 140 KS sa 174 Nm okretnog momenta dostupnim od 4.300 okr/min. Navedeni agregat bio je uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Sa tom kombinacijom automobil ćete ubrzati sa mjesta do 100 km/h za svega 8,9 sekundi. Civic ide sve do 205 km/h, ali ne preporučujemo testiranje maksimalne brzine na našim cestama. Već spomenuti multifunkcijski sportski kožni upravljač stvara ovisnost. Sportski karakter vidljiv na prvi pogled ne razočarava na cesti. Vrlo je direktan i krut, odmjeren za sportsku vožnju. Kako bi mogao iskoristiti sve sportske karakteristike, automobil mora imati i kvalitetan mjenjač. Upravo takav je u Hondi Civic. Kratkog je hoda i voli zakucavanja iz brzine u brzinu. Na cesti Civic pokazuje znakove predupravljanja, ali da to doživite morate automobil doista isforsirati. Sportski ovjes u kombinaciji sa Michelin Premacy HP gumama dimenzija 225/45 R17 lijepe automobil za cestu i teško ga je izbaciti iz zacrtane putanje. Sa ovim automobilom radije ćete putovati po otvorenim cestama nego po autocestama, upravo zbog svojih sportskih karakteristika. Oni, osjetljiviji na udarce možda neće biti oduševljeni sportskim ovjesom, jer je testirani Civic sve neravnine dobro podnosio, ali nije ih previše amortizirao. Nakon nezaboravnog testa po autocesti i otvorenoj cesti, došao je red i na grad. U gradu Civic je dovoljno poletan i agilan i zapravo je jedina mana mali prozor čudnog oblika koji onemogućuje dobar pogled na mrtvi kut. Što se samog pogleda natrag tiče, trebati ćete se naviknuti na odvojeno stražnje staklo i povišen stražnji kraj koji malo otežava parkiranje. Da, na slikama možete vidjeti kako stražnje staklo nema brisač, ali neće vam biti potreban jer zahvaljujući dobroj aerodinamici po kiši nema prljanja stakla.


Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.