Otvoren stari termalni izvor na Ratarnici u Križevcima

VRUĆE VRELO Otkrivanje tople vode baš uoči lokalnih izbora

U križevačkom olimpijskom bazenu, izgrađenom prije pedesetak godina, prvi put se ulijeva topla voda s izvora na Ratarnici, što je već samo po sebi povijesni događaj od kojeg Križevčani, nažalost, barem zasad nemaju koristi iako bi se, vjerujemo, neki već rado okupali u ovim još neuređenim toplicama.

Mnogi otkrivali
Na to će, ipak, morati pričekati, možda čak i još koju godinu, dok se ne pojave zainteresirani investitori. Isplativost ulaganja ovisit će o svojstvima i količinama tople vode s izvora na brijegu iznad grada gdje je Ina prije 30-ak godina na 1200 metara dubine otkrila vodu temperature od 60 Celzijevih stupnjeva.

Tada se nije isplatilo ulagati zbog male količine od 3,5 litara vode u sekundi, iako je bilo zamisli o mogućem uređenju manjeg termalnog lječilišta. Od tople vode se proteklih godina ipak nije odustalo jer su je svaki put uoči lokalnih izbora iznova otkrivale političke stranke. Kad je preklani nekadašnji kalnički načelnik i kandidat za predsjednika države Mladen Kešer najavio da je njegova tvrtka predložila projekt iskorištavanja termalnog izvora na Ratarnici – za tu se zamisao još više zalijepila aktualna vlast u Križevcima.

Rezultati krajem godine

U suradnji sa županijom dogovoreno je da Ina Crosco provede dopunska pokusna istraživanja na staroj bušotini, što će stajati nešto više od milijun kuna. Radovi su u tijeku i voda se slijeva oko 300 metara dugim vatrogasnim cijevima do velikog bazena na gradskom kupalištu.

Provjerili smo da je voda u bazenu topla, navodno oko 20 stupnjeva, a na samoj bušotini od 50 do više od 60 stupnjeva. Gradonačelnik Branko Hrg najavljuje da se do kraja godine očekuju rezultati analize vode koja će tek tada pokazati isplati li se njezino iskorištavanje i za koje namjene.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.