Dr. Pašić ima najljepšu okućnicu, najljepša ulica je njegova Paška

Obiteljska kuća dr. Pašića u Paškoj ulici u Križevcima okrunjena je titulom najljepše i najuređenije okućnice u prvoj akciji Križevci u cvijeću, čiji su pobjednici proglašeni jutros na 11. županijskom obrtničkom i gospodarskom sajmu u hangaru bivše vojarne. Akciju Križevci u cvijeću provodila je gradska Turistička zajednica, a od srpnja do sredine rujna posebno stručno povjerenstvo obilazilo je sva prijavljena mjesta, dokumentiravši ih s više od 1200 fotografija. Osim najuređenije okućnice, biran je i najljepši balkon privatne kuće, najljepši balkon stambene zgrade, najuređeniji poslovni objekt, najuređenija ulica i najuređenije selo.

Okućnica dr. Pašića ima javni i obiteljski dio, oba hortikulturno uređena, stoji u obrazloženju nagrade vrijedne 3000 kuna – u javnom su dijelu klupe za pacijente, spremnici za smeće, uredno parkiralište i njegovana zelena površina s cvijećem i grmolikim raslinjem, a u privatnom, tj. dvorišnoj strani kuće, nalazi se i mali bazen, skladni cvjetni otoci koji se lijepo uklapaju u okoliš i izgled objekta.

Najljepši balkon na privatnoj kući ima obitelj Keleković iz Ulice Krunoslava Heruca – balkon se ističe jarko crvenim lizama koje krase i sve prozore na kući. Sklad cijelog prostora, opis je nagrade u iznosu od 500 kuna, upotpunjuje penjačica koja kući daje poseban ures i privlači pozornost.

Na stambenoj zgradi najljepši balkon ima obitelj Ježovita u Tomislavovoj 21, za koji se brine kći Lucija, nagrađena s 500 kuna. Ona tijekom sezone cvijeća sama uređuje balkon, a za redovito zalijevanje i prihranjivanje ponekad troši svoj džeparac. Cvijeće s toga balkona ukras je cijele zgrade i ulice, navodi se u obrazloženju.

Titulom najuređenijeg objekta okitila se Gradska knjižnica i čitaonica Franjo Marković, o čijem se prostoru na prvom katu brine domarka. Nagrada je vrijedna 3000 kuna, a posljedica je ukrašavanja puzećim cvijećem na prozorima na 1. katu zgrade Hrvatskog doma u kojoj je i Knjižnica.

Nagradu uime stanara Paške ulice, koja je proglašena najboljom u gradu, istina, u konkurenciji tek dvije prijavljene ulice, preuzeo je dr. Pašić. Nagrada vrijedi 10000 kuna, a govori da su svi ogranci te ulice lijepo uređeni, puni cvjetnih balkona i prozora te urešenih dvorišta omeđenih živicama, što ulici daje poseban dojam uređenosti i skrbi o okolišu. Tamo se osjeća složnost njenih stanovnika, što znači da će novčanu nagradu znati iskoristiti za još ljepši izgled svoga prostora.

Najuređenije selo koje pripada Gradu Križevcima u izboru akcije Križevci u cvijeću je – Glogovnica. Nagrada donosi 10000 kuna, na čemu je zahvalio predsjednik mjesnog odbora Stjepan Peršin. Velike promjene u središtu Glogovnice i prilazima selu očigledne su, a mještani uređuju i dvorište župne crkve te put prema Badelovoj tvornici u Apatovcu. Titula je rezultat zajedničkog truda svih Glogovničana.

Na svečanosti dodjele nagrada gradonačelnik Branko Hrg i direktorica ureda TZ-a Vlasta Kliček istaknuli su kako će, s uređenjem središnjih gradskih trgova, Križevci moći ući i u konkurenciju za najuređenije kontinentalno mjesto, koje godinama na državnoj razini, pod nazivom Zeleni cvijet, provode Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.

Ostaje upitno što se čekalo dosad, kada su središnji gradski trgovi bili parkovi puni zelenila…

Obećano je usto da će nagodinu i ova lokalna križevačka akcija biti još veća, a sudjelovanje u njoj poticat će se poklanjanjem sadnica. Iz gradskog je proračuna ove godine za akciju Križevci u cvijeću bilo izdvojeno 40000 kuna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.