Farmu radi opreza vidjeli tek na videu

UZGOJ SVINJA Obitelj Kušec podigla novu farmu u Erdovcu

Nova svinjogojska farma obitelji Stjepana Kušeca, predsjednika Saveza uzgajivača svinja, posljednja je riječ tehnologije s klima-uređajima i automatskom opremom za hranjenje 1000 životinja, te sustavom i dojavom za uzbunjivanje kod požara ili drugih neprilika.

Uložio milijune
U izgradnju i opremanje tovilišta obitelj Kušec je uložila oko 2,9 milijuna kuna,a s pripremama za gradnju u selu Erdovcu u blizini državne ceste Križevci-Sveti Ivan Zelina-Zagreb počeli su prije dvije godine držeći se operativnog programa razvoja svinjogojstva kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

– Ova je farma pravi primjer ostalim proizvođačima hrane da je država odlučna poticati uvjete proizvodnje kojima će se moći ravnopravno nositi s onima u Europskoj uniji – poručio je ministar Božidar Pankretić. Potvrdio je već ranije rečeno da će država vratiti ulagačima u nove farme polovicu kapitalnog ulaganja, umjesto najavljenih 25 posto, što je Kušeca posebno obradovalo jer će dobiti povrat oko 1,45 milijuna kuna. Pankretić je rezanjem vrpce preksinoć svečano otvorio novo tovilištem i to samo simbolično jer čak ni njemu ni stotinjku drugih uzvanika nije bio dopušten ulaz, iz predostrožnosti da se među životinje ne bi uvukla neželjena zaraza ili neka druga boleština kao što je svinjska kuga koja je prošle godine harala i potkalničkim krajem.

   
Posjetiteljima, među kojima su bili i visoki državni gosti, nije bio moguć ulaz u objekt, da ne bi unijeli kakvu zaraznu bolest

Nema smrada
Zato se unutrašnjost i način uzgoja svinja moglo vidjeti samo na video snimci, a posjetitelji su se začudili da u blizini ne osjećaju smrad, što treba zahvaliti bazenu u koji stane gnojnica za cijelu godinu tova. Prošloga petka iz ove farme je obitelj Kušec isporučila poznatom kupcu 25 tovljenika nakon 2,5 mjeseca tova jer je objekt dovršen još u srpnju. Uz novu farmu u Erdovcu gdje su otkupili i 6 hektara državnog zemljišta, Kušecovi rade i na svom gospodarstvu u nekoliko kilometara udaljenom selu Kusijevcu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.