Uz veliki centar – premalo prostora za manevar autobusa

Uz trgovački centar Mercator, koji se danas, kao prvi objekt toga lanca u Koprivničko-križevačkoj županiji, otvara u Križevcima, uređena su i tri perona za autobuse, budući da je na tom mjestu i prije, do travnja ove godine, postojao autobusni kolodvor. No na svečanom primanju kupaca, uz nastup mažoretkinja, direktora Mercatora Alana Kričkovića i gradonačelnika Branka Hrga, neće u promet biti pušten i novi kolodvor. Cijeli objekt još nema uporabnu dozvolu.

Kako su neki mediji pisali, centru je najprije poništena lokacijska dozvola, navodno zbog banalnog propusta u proceduri, što je otvorenje odgodilo za mjesec dana. Sada se još očekuje dobivanje uporabne dozvole, pa s tim u vezi još njie moguće uvesti ni autobusni promet.

“Mi smo s Mercatorom kao vlasnikom prostora, u koji ulazi i kolodvor, još u pregovorima oko kupnje, ali budući da nema uporabne dozvole ne možemo reći kad ćemo otamo voziti” – ističe Damir Pavlović, direktor prijevozne tvrtke Čazmatrans Podravina-Prigorje. Tvrtka je istakla ponudu za kupnjom pa očekuje da Mercator ishodi dozvolu kako bi se ona i ostvarila. Druga je varijanta, kaže, najam prostora.

No, dodaje Pavlović, kolodvor nije tehnički prikladno izveden, jer su peroni preuski, zbog čega je autobusima otežan manevar.

“Što će šoferi vidjeti u retrovizor, jer će na parkiralište ulaziti i izlaziti puno vozila?”- pita se Pavlović.

Za njega je, kao i za putnike koji od travnja koriste improvizirani kolodvor u bivšoj vojarni, čudno što je i čekaonica uz Mercator vrlo mala, po čemu zaključuje da to više nije kolodvor već obično stajalište.

Neki dan na teren je s čazmatransovcima izašao i gradski komunalni pročelnik Anđelko Nervo, koji kaže da to pitanje nije u gradskoj nadležnosti, osim da je uvjet po GUP-u da na tom mjestu (uz državnu cestu prema Koprivnici) ostane mjesto za autobuse.

Kada će stajalište proraditi ne zna ni glasnogovornica Mercatora Iva Jurković, poručivši ipak da je uporabna dozvola “u procesu realizacije”.

Inače na 3200 kvadrata prostora križevačkog Mercatora bit će hipermarket, sportski dućan Intersport, trgovina cipela Scout i odjeće Mana, a planira se i ambulanta i ljekarna. Vrijednost ulaganja je oko 40 milijuna kuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.