Auto-Info: Novi – Kia Cee’d 1.6 CRDi VGT LX Fresh


Cee’d je prvi ozbiljni konkurent u C segmentu iz Kije. Kad kažem ozbiljan pri tome mislim na više stvari. Naime, prije nego krenemo o tome kakav je auto u biti provjerimo stanje na papiru. Prvo što upada u oči je proizvodnja i razvoj modela u Europi što i ciljanoj klijenteli – Europljanima, znači puno. Nakon toga je i možda najvažniji adut sedmogodišnje jamstvo koje nudi Kia ili 150.000 km što je u biti izazvalo pravu pomutnju u svijetu automobila.


Kada pogledamo Cee’d odnaprijed sve što možemo reći je sklad. Prilično dobro odmjerene linije koje ne djeluju ni previše agresivno ni previše pitomo, a opet nije dosadno. Linije ugodnog oka nastavljaju se preko cijelog auta sve do zadnjeg kraja koji i nije toliko impresivan, barem ne u ovoj 5-vratnoj izvedbi dok je 3-vratni model to nadoknadio i to odlično.Izgled ovog modela biti će po ukusu i starijih i mlađih kupaca.


Unutrašnjost Cee’d-a je također kao i vanjština dobro odmjerena i funkcionalna. Instrumenti su pregledni sa narančastim osvjetljenjem koje se u prvi mah čini možda napadnim i neukusnim, ali svakim prijeđenim kilometrom se sve više čini kao relativno dobro rješenje. Završna obrada je na razini segmenta i materijali korišteni u izradi čine se mekani, kvalitetni i čvrsti, dok je sam centar središnje konzole u tvrdoj plastici. Sjedala pružaju dovoljno mjesta i za krupnije osobe dok im manjka malo bočnog oslonca, ali ništa za zamjeriti. Vozačka pozicija je solidna i za volanom se osjećate kao da držite sve uzice u svojoj ruci.


Pogonski agregat je još jedna od prije spomenutih aduta za uspjeh. 1.6 litreni trubo-dizelski motor sa common-rail tehnologijom sa 90KS i 235 Nm zvuči prosječno, ali u vožnji se ponaša kao i veći Hyundaiev 2.0-litreni brat. Ubrzanja su konstanta od 2.000 pa sve do 3.800 okretaja, dok žustriju vožnju odlično prati 5-brzinski ručni mjenjač. Odlično proračunati omjeri mogu dobro iskoristiti potencijal agregata. U krajnjim ekstremima možda malo šteka, no to nije automobil za stazu. U normalnoj vožnji automobil se zrelo ponaša sa minimalnom bukom podvozja, dok loše prometnice savladava uredno bez neželjenih skakutanja. Kada se prebacimo na sportski mod, pogotovo na otvorenoj cesti osjeća se podupravljanje koje nestaje, ali ne potpuno. Cee’d je na testu trošio relativno malih 6,5 litara u normalnoj (dobro, ne baš normalnoj) vožnji, iako ide i niže a još uvijek možete zadržati visok brzinski prosjek. Maksimalna brzina je 180 km/h gdje staje pokazivač brzine.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.