NEVJEROJATNA PRIČA Ron Cosgrove koji ovdje želi stvoriti nova radna mjesta, plesao je na krovu palače s princezom Dianom, čiji je batler, inače gay, bio oženjen Ronovom sestrom

ENGLEZ U KRIŽEVCIMA Znaš, moja sestra, Maria Cosgrove, ona je bila stilist princeze Diane. Ali to nije sve, Maria je bila udana za Paula Burella, a on je bio Dianin batler, inače gay – započeo je Ron priču o svojoj povezanosti s kraljevskom obitelji.

Nova lica ne mogu proći nezapaženo u malenom gradu poput Križevaca, a posebice ako pričaju stranim jezikom i “čudnim” naglaskom poput Ron Cosgrovea.

Ron dolazi iz engleskog grada Chestera, velik dio svog radnog vijeka proveo je radeći u proizvodnji i prodaji smrznute piletine, a njegov životni put nevjerojatna je priča koja graniči s dramatičnim filmskim scenarijima iz britanske kraljevske obitelji s kojom je on usko povezan.

Prije 30 godina, u najobičnijoj garaži, Ron i njegov prijatelj pržili su pa smrzavali piletinu za prodaju u kvartu, a kako se posao počeo širiti, bilo je potrebno sagraditi novu, mini tvornicu.

–  Mapirali smo sve pubove u okolici Chestera, a zatim smo za njih pripremali i prodavali im pola pileta koji se serviraju uz pomfri. Sve smo to radili u garaži i dostavljali po pubovima, a posao je poprimio nevjerojatne razmjere, potražnja je bila ogromna. Garaža više nije bila dovoljno velika, stalno smo se širili u veće prostore i na kraju smo shvatili da moramo naći nekog u inozemstvu za proizvodnju piletine jer mi to više ne možemo nabaviti u Velikoj Britaniji – objašnjava nam Ron početke svog posla.

Devedesetih godina, nakon raspada Jugoslavije, Ron i njegov tadašnji partner čuli su za jednu odličnu prehrambenu tvrtku. Bila je to Podravka.

– Došao sam u Koprivnicu vidjeti tvornicu iz prve ruke. Domaćini su bili jako gostoljubivi, proveli su me Podravkinim halama koje su bile opremljene potrebnom infrastrukturom za proizvodnju piletine. U Hrvatskoj je bio rat, proizvodnja je s vremenom stala i posao je završio. Bila je to odlična firma, a čujem da je i danas jaka – prisjeća se svog prvog dolaska u Hrvatsku.

Podravka je, tvrdi on, pripremila piletinu i izvozila ju u Veliku Britaniju. Istu stvar je ovaj poduzetni Englez organizirao u slovenskoj tvrtki Perutnina Ptuj s kojom posluje i danas.

– U Koprivnici sam živio oko tri godine. Nakon toga proveo sam u Kini šest godina, a dosta sam radio i u Češkoj, pa na domaćem britanskom tržištu, ali eto me u Križevcima, opet sam završio u Hrvatskoj koja mi se jako sviđa – kaže netipični Englez.

U Križevcima se našao zbog posla, čuo je za jednu tvrtku koja se bavi piletinom.

– Stigao sam na preporuku jednog čovjeka koji radi u Perutnini. U ovaj prekrasan grad sam došao zbog posla, želim realizirati jedan proizvod za kojim vlada nevjerojatna potražnja u Engleskoj, taj posao bi otvorio hrpu radna mjesta kod vas. Na tome trenutno radim, vidim velike prilike ovdje, ali stvar ide poprilično sporo zbog birokracije – susreće se Ron s tipičnim problemima poslovanja.

Pitam ga koja je njegova uloga u cijelom poslovnom lancu.

–  Danas radim kao freelancer, u Engleskoj to zovemo “middle man”, znam kako napraviti proizvod, tražim investitore, spajam ih s tvrtkama i uzimam proviziju u dogovorenom poslu. Imam sve potrebne gospodarske kontakte iz Velike Britanije, firme koje trebaju piletinu u velikim količinama, a ja se trudim ovdje pokrenuti proizvodnju i spojiti potražnju i ponudu – kaže on.

Nakon sat vremena razgovora o poslu, Ron mi se potpuno otvara i započinje nevjerojatnu privatnu priču.

– Znaš, moja sestra, Maria Cosgroveona je bila stilistica princeze Diane. Ali to nije sve, Maria je bila udana za Paula Burella, a on je bio Dianin batler za kojeg se ispostavilo da je gay – započeo je Ron priču o svojoj povezanosti s kraljevskom obitelji.

Kaže da je imao zadovoljstvo osobno se upoznati s princezom Dianom.

Jednom sam bio sestrin gost u Buckinghamskoj palači, sreo sam kraljicu, a s Dianom jednom čak i nakratko zaplesao. Moja majka je inače bila predana katolkinja, Diana bi svakog Božića poslala vozilo po nju, voljele su razgovarati o religiji – prepričava Ron.

Priča nam još jednu zanimljivu uspomenu.

– Kad je moja sestra imala 40 godina, živjela je s Dianom kao njena stilistica i organizirao se veliki rođendanski tulum u Kensingtonskoj palači. Svi su morali biti maskirani, bilo nas je 150, pa smo se svi zajedno slikali u palači. Kad se Diana pojavila, ostali posjetitelji su mislili da se netko fantastično maskirao u nju – prisjeća se kroz salve smijeha.

Vraćamo se na aferu s gay batlerom koji je postao super popularan u Americi gdje je izdao i nekoliko knjiga o životu u kraljevskoj obitelji

Burell je imao afere s muškarcima, bio je gay, engleske novine su naveliko pisale o tome, a mene je to jako smetalo zbog sestre koja je patila, odlučio sam ispričati sve što znam, ipak je moja sestra bila udana za njega i smetalo me kako se odnosi prema njoj – priča Ron i pripaljuje cigaretu.

Ron Cosgrove je prije desetak godina otkrio priču engleskom tabloidu News of the World o tome kako je Paul Burell imao afere s nizom muškaraca i da je s njegovom sestrom samo zbog djece koju imaju, a kasnije i kako je batler spavao s princezom Dianom. Iako je sestra tada stala u obranu svog muža, optuživši brata da želi izvući novac iz cijele priče, danas je situacija nešto jasnija.

Tek površnim pregledom internet tražilica, saznajemo kako se Paul Burell oženio prije nekoliko mjeseci za svog partnera Grahama Coopera, nakon što je otvoreno priznao svoju seksualnost. Prije toga se razveo od Marie Cosgrove, Ronove sestre.

Razgovor ipak završavamo s njegovim planovima za budućnost.

– Volio bih ostati živjeti u Križevcima, svojim konekcijama pomoći razvoju gospodarstva. Imam par prijatelja ovdje i puno mi je bliži senzibilitet, opuštenost i druželjubivost. Uostalom, ušao sam u posao s partnerima koji su investirali novac i  grade tvornicu kraj Bjelovara gdje će se pripremati piletina, smrzavati i izvoziti u Englesku. Imam dovoljno iskustva i veliku prednost u prepoznavaju poslovnih situacija u Hrvatskoj i najviše bih volio pokrenuti posao ovdje, u Križevcima, zaposliti mlade ljude i otvoriti radna mjesta za svoje nove prijatelje – objasnio nam je Ron za kraj razgovora.(ePodravina.hr)

1 komentar
  1. kaja piše:

    Eto, novih radnih mjesta?!
    Nadam se da i naš gradonačelnik, sa svojim timom prati ovu priču…

Komentari su zatvoreni.