Produbili međunarodno prijateljstvo

Prije deset godina prvo dvoje djece iz križevačkih socijalno ugroženih obitelji krenulo je u talijanski grad Bresciju u posjet tamošnjim obiteljima iz udruge Bimbo chiama bimbo (Dijete zove dijete), a ovog ljeta na istom ih je mjestu bilo već 32-oje. Deseta godina suradnje OŠ Ljudevita Modeca i talijanske udruge, začete posredstvom Pokreta fokolara i Dječjeg vrtića Zraka sunca, ovih je dana radosno proslavljena druženjem, sportom i folklorom sad već dobrih prijatelja u Križevcima.

Učitelj Tihomir Pleše, jedan od koordinatora ove međunarodne suradnje, rekao je da boravak križevačke djece u Italiji, u obiteljima s djecom slične dobi, ima na ovdašnje mališane pozitivan utjecaj.
– To su većinom djeca iz siromašnih ili nesređenih obitelji, koja se u Bresciji osjećaju prihvaćeno. Dobivaju priliku u 14 dana socijalizirati se u drugoj sredini, usvajajući i vrijednosti koje kod kuće, zbog obiteljskih prilika, možda ne mogu, a ujedno zbliže i samu talijansku obitelj.

U Italiju na ljetovanje od 1998. odlaze djeca s područja Križevaca i okolice, od 2. do 8. razreda, a borave uglavnom u istim obiteljima, kako bi se s njima više povezali. I Talijani tijekom godine obilaze svoju "djecu" ovdje, pa je suradnja produbljena i ljetovanjima u križevačkom odmaralištu na Pagu. Kako je vođenje djece u inozemstvo i zahtjevno, to Pleše ističe odgovornost kolega učitelja Renate Trstenjak, Gorane Horvat i Ivana Iveljića.
Feštu uz 10 godina prijateljstva uveličao je i predstavnik talijanskog veleposlanstva u Zagrebu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.