Radove zakočili zemlja i projekti

KRIŽEVCI – Cesta preko Pake odnosno dionica Možđenec – Sudovec, jedina neasfaltirana državna cesta u Hrvatskoj, prema najavama je trebala zbog asfaltiranja biti zatvorena do 16. rujna. No radovi se na nekim dionicama i dalje izvode, a prema izjavama izvođača upitno je hoće li u potpunosti biti asfaltirana do kraja godine.

Time će biti prekršen rok od godinu dana koji je potpredsjednik Damir Polančec najavio prilikom otvaranja radova lani 16. studenoga. No, dok nam je na naš pismeni upit zašto radovi kasne investitor Hrvatske ceste odgovorio da je na dijelu trase otkriveno arheološko nalazište (stara rimska cesta) koju je na zahtjev Konzervatorskog odjela potrebno zaštititi pa će se nakon završetka tih radova nastaviti s asfaltiranjem, izvođači tvrde da nalazište nije uzrok problema.

– Nadamo se da ćemo do kraja listopada uspjeti asfaltirati oko pet kilometara ceste. Zasad još ne znamo kad ćemo asfaltirati ostatak (oko 1,43 km op. a.) jer na dijelu trase još uvijek nisu riješeni imovinski odnosi niti imamo projekt za taj dio, a projekt nemamo ni za dio ceste gdje je klizište – rekao nam je danas Đuro Podvezanec, direktor Ceste Varaždin. U Konzervatorskom zavodu u Varaždinu također tvrde da se zbog njih ne kasni jer je oko 150 metara rimske ceste, koja nije otkrivena tijekom gradnje, nego se za nju zna desetljećima, ostalo izvan trase.

– Čim se projekt počeo izrađivati, s projektantima smo dogovorili da taj dio ostane izvan trase – rekao nam je pročelnik zavoda Željko Trstenjak. No, direktor Podvezanec istaknuo je i da nema mjesta nervozi jer možda ipak uspiju završiti do roka, što je po njemu proljeće. Naime, tek su potkraj veljače radovi uistinu i počeli jer su strojevi s trase odvezeni već dan nakon predizbornog svečanog otvaranja radova u studenome.

Mještani Sudovca, koji su se zbog nade da će im Varaždinska županija prije asfaltirati ceste iz Koprivničko-križevačke županije baš zbog te ceste izdvojili još 1995., komentiraju da je ovo već četvrto prekršeno Polančecovo obećanje u vezi s Pakom.

Naime, nakon što je Vlada u lipnju 2006. donijela odluku da se ta cesta modernizira, potpredsjednik Polančec njezino je uređenje najavljivao već za rujan, zatim za kraj te godine, a nakon što se to nije dogodilo početak radova najavio je za proljeće 2007. Cestom preko Breznice kojom se sada mora putovati prema Varaždinskom kraju mještanima je put dvostruko duži nego preko Pake.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.