Auto-Info: Novi Hyundai i30 2.0 CRDi


Hyundai i30, kompaktni automobil korejskog proizvođača automobila napravljen je kako bi privukao što više europskih kupaca. To im je i uspjelo s obzirom kako je Hyundai 5. najprodavanija marka na globalnom tržištu. Pogledate li rezultate prodaje samo modela i30, vidjet ćete kako je on zapravo jedan od najprodavanijih automobila u kompaktnoj klasi. Kako je ovaj model bio prvi sa oznakom „i“ u nazivu, može se reći da je i30 najavio veliki preokret u Hyundaijevoj strategiji.


No, zašto su uspjeli napraviti takav „boom“ sa ovim modelom s obzirom da su do nedavno radili low-budget automobile poput Accenta? Analizirali su kupca i dali mu ono što traži. Automobil je elegantan, praktičan i kvalitetan (tome u prilog ide 5-godišnja garancija).


Iako dizajnerski malo podsjeća na neke europske konkurente iz premium segmenta (BMW serije 1), Hyundai je i30-ku napravio vrlo skladno. Već se sa prvim pogledom na automobil može zaključiti primjerak vrlo prostranog i preglednog vozila, što se u vožnji i dokazalo. I30 neće biti na meti rasprava, jer je dizajniran neutralno. Linije su zaobljene i ne pokazuje ni malo agresivnosti. Sve u svemu, može se zaključiti kako izvana prevladavaju zaobljene linije, veliki farovi sprijeda te velika okomito postavljena svjetla straga.


Kada smo detaljno obišli cijeli automobil, došlo je i vrijeme za ulazak u njega. Čim se vrata otvore, još se bolje vidi napredak koji je Hyundai napravio. Sjedala su vrlo udobna i zadovoljit će sve svakodnevne potrebe. No, za bržu vožnji po zavojitim prometnicama nedostaje im jedino malo više bočnog potpora. Kada se smjestite u udobnu fotelju i pokušate naći idealnu poziciju za upravljanje automobilom, iznenaditi ćete se njezinom jednostavnošću. Sjedalo i upravljač se mogu pomicati u svim smjerovima. Pogledate li prema srediti primijetiti ćete veliki pomak u kvaliteti korištenih materijala te završnoj obradi. Armaturna ploča izgleda lijepo, pogotovo po noći kada se pali plavo LED osvjetljenje u pozadini.


Hyundai je u cijeloj unutrašnjosti koristio plavo osvjetljenje kako bi vožnja po noći bila što ugodnija. Radio i automatski klima uređaj koji se nalaze na armaturnoj ploči nisu nimalo komplicirani te vjerujemo da bi se svako na njima mogao snaći. Ergonomija je uglavnom na vrlo visokom nivou, jedino je tipka za upravljanjem putnog računala malo predaleko smještena. Stražnja klupa je zbog velikog međuosovinskog razmaka (2650 mm) vrlo prostrana i neće biti previše tiskanja ukoliko ćete morati prevesti 3 odrasle osobe na malo duže putovanje. Kako na tom putovanju ne bi manjkalo stvari, u prtljažni prostor moći ćete smjestiti 340 litara prtljage.


Radi većeg zadovoljstva europskih kupaca, Hyundai je u ponudu i30-ke stavio i testirani 2.0 CRDi motor sa Common-rail sustavom ubrizgavanja. Navedeni agregat izvlači 140 konja pri 3.800 okr/min, a 305 Nm okretnog momenta pobrinut će se za odlično među-ubrzanje. Sa tim motorom uhvatiti ćete stotku za 10,3 sekunde, a ubrzanje će stati tek na 205 km/h. Impresivno zvuči, ali se još impresivnije vozi, pogotovo ako niste navikli na brze Hyundaije. Za bolje upravljanje ovom jurilicom poslužiti će vam kožom presvučeni upravljač. Upravljač je vrlo direktan i ruci ugodan, ali ne daje dovoljno informacija o situaciji ispod kotača. Sve potrebne informacije dobiti ćete kroz papučice kasa/kočnice/kuplunga. Ručica 6-stupanjskog ručnog mjenjača također je presvučena kožom. Vrlo je lagan i direktan u promjenama stupnjeva prijenosa, ali prilikom bržih vožnji voljeli bi malo više krutosti. Kada smo već kod brzih vožnji, oni koji to često rade neće bankrotirati. Naime, Hyundai i30 na testu je trošio svega 6,5 litara dizela na 100 km (brza vožnja), ali ukoliko vam je to previše, malo lakše stišćite gas i potrošnja neće prelaziti 5,9 l/100 km.

Više na Auto-Info.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.