Auto-Info: Mazda 3 Sport 1.6 Active Plus


Mazda 3, pojavila se na tržištu davne 2004. godine i odmah je postala autom godine u Hrvatskoj, a i šire. Iako je aktualni model samo facelift još uvijek odlično konkurira drugim, novim predstavnicima kompaktne klase.

Mazda 3 se još uvijek nudi u dvije karoserijske izvedbe. Prva izvedba naziva se Sport, a to znači kako se radi o hatchback izbedbi, dok je sedan izvedba jednostavno Mazda 3. Što se samog dizajna Mazde 3 tiče, napravljeni su veliki koraci. Mazda se tu držala filozofije „kutije su za Cornflakes, a ne za ljude“. Stoga Mazda 3 dosljedno napušta pretpostavku kako svi automobili moraju izgledati isto. Danas se na cesti viđaju vrlo slični automobili. Ukoliko ne pratite automobilsku industriju, lako ćete pomisliti kada vidite Toyotu da je zapravo prošao Golf.


Tako je proizvođač automobila iz Hiroshime napravio 3-ku u prepoznatljivom stilu. Cijela gama Mazdinih vozila ima sličan prednji dio automobila, a glavna razlika je u veličini. Na prednjem dijelu automobila prevladava maska hladnjaka i kosi farovi koji su odlično ukomponirani u karoseriju. Malo nas podsjeća na sportski RX-8, ali nije ni čudo jer je veliki dio preuzet upravo sa tog modela. Pogled s boka smiruje. Vrlo elegantne linije prevladavaju duž cijelog automobila. Zadnji kraj je u najmanju ruku neobičan. Priznajemo, originalan, ali vjerujemo kako nije po svačijem ukusu, no o tome bi se dalo raspravljati. Straga najviše u oči upadaju široki bokovi koji sugeriraju stabilnost. Sve u svemu, karoserija
djeluje kruto i čvrsto.


Kako se ne bi zadržali na neobičnom stražnjem kraju, prijeđimo na unutrašnjost koja, može se reći, gotovo je bez greške. Cijeli kokpit dizajnerski je odlično riješen, a i materijali su dosta kvalitetni. Kako je testirani primjerak predstavnik C segmenta preporučili bi upotrebu više „gumenih“ materijala. Tvrda plastika u kompaktnoj klasi, koja je najraširenija, možda za oko nije najbolje rješenje. No, kako god bilo, završna obrada je na vrlo visokom nivou. Središnja konzola je pregledna, i svi su „gumbići“ tamo gdje ih možete očekivati. Prostora ima dovoljno i naprijed i na stražnjoj klupi. Sjedala su nešto tvrđa nego smo navikli, ali su svejedno vrlo udobna, jedino im nedostaje malo bolja bočna potpora. Kožni volan je podesiv u svim smjerovima pa vam neće biti problem naći idealnu poziciju za sjedenje. Zvučna izolacija je s obzirom na klasu i cijenu automobila odlična. Malo više buke do putnika dolazi na autocestama pri brzinama većim od 140 km/h. Što se unutrašnjosti tiče, dvije mane smo našli. Već navedeni tvrdi materijali i činjenica kako vam desna ruka za upravljačem zaklanja pogled na sat/putno računalo. Pa i nisu neke mane…


Vratimo se mi onim bitnim stvarima. Upravljač bi mogao biti malo ljepše dizajniran. Relativno je tanak i tvrd, ali funkcionalnost mu je na najvišem nivou. Tako direktan i intuitivan upravljač inače se može naći u sportskim automobilima. Jednostavno je užitak upravljati Mazdu 3 po zavojitim cestama. Sve informacije o stanju ispod kotača dobit ćete kroz njega i to bez imalo zakašnjenja. Vrhunski! Isto tako vrhunski je i mjenjač. Možda se ženama neće svidjeti jer je krut i težak, ali preciznost mu je na najvišem nivou. Vrlo je precizan i voli brza zakucavanja iz brzine u brzinu. Mazda 3 kao da je sportski automobil zapakiran u kompaktnu karoseriju. Tome u prilog ide i ovjes koji je tvrđe podešen. Iako je karoserija malo povišena, naginjanja u zavojima gotovo da i nema, a držanje u zavojima je zavidno. Ukoliko pretjerate sa brzinom u zavojima (što ne preporučujemo) može doći do laganog predupravljanja, ali to će odlična elektronika brzo regulirati. Testirana Mazda 3 nas je oduševila i bez oklijevanja ju možemo nazvati „drivers car-om“.


Više na Auto-Info.hr

Vezano

Komentari su zatvoreni.