I bankomati im previsoko

Na tradicionalnom susretu osoba s invaliditetom u Križevcima, koji se već osmu godinu zaredom održava uz blagdan svetog Marka Križevčanina, članovi 30 udruga iz cijele Hrvatske međusobno su razgovarali o svojim zdravstvenim teškoćama, ali mnogo je pažnje posvećeno i brigama s kojima se invalidne osobe sreću u svakodnevnim životnim situacijama. Ono što je tako drugim građanima sitnica njima je, ponajviše nepokretnima u kolicima, velik i često nesavladiv korak koji govori o prisutnoj diskriminaciji.

Udruga invalida Križevci s Gradom je potpisala i Strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom, kao i strategiju izjednačavanja mogućnosti od 2007. do 2010., koja osigurava i naša ljudska prava i slobode istovjetne ostalima, no i dalje se ne provodi u potpunosti”- kaže predsjednik Udruge Petar Gatarić. Kao najveći manjak ističe nemogućnost pristupa nekim institucijama u gradu, čije usluge nepokretni teško mogu obavljati sami.

Kao primjer navodi i jednu banku iz koje ni nakon tri godine Udruzi nije udovoljeno na prijedlog da uvede tzv. platformu, koja košta desetak tisuća kuna.
– Upravo se na području pristupačnosti može najviše napraviti – napominje Gatarić, jer je to i obveza iz Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama smanjenje pokretljivosti iz 2005. Građanima u kolicima tako su teško dohvatljivi i bankomati, koji su postavljeni – previsoko.
– No često i naši članovi reagiraju sporo, umjesto da odmah jave kad na nekom objektu u gradnji vide da nije osiguran pristup za invalide.

O nužnicima prilagođenima invalidima Gatarić ni ne govori, obzirom da malo koja ustanova ima to sređeno. Kaže da je jedan privatni motel imao namjeru sobe i nužnike urediti da mogu primiti invalide, no problem je bio u projektantu koji je “zaboravio” ulaze proširiti i za invalidska kolica.

Udruga invalida Križevci izdala je novo izdanje knjige Moja prava – moje obveze, s obrađenim svim pravnim, financijskim, zdravstvenim, obrazovnim i etičkim problemima osoba s invaliditetom. Može se nabaviti i letak s ilustracijama kako u građevinama postaviti prilazne rampe i nužnike za potrebite.

Obzirom da su 8. susret invalida uz Dan sv. Marka Križevčanina pohodili i nadbiskup riječki Ivan Devčić i župnik križevački Krešimir Žinić, rečeno je da će se nastojati srediti i pristup invalidima u župnu crkvu sv. Ane u Križevcima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.