Auto-Info: Novi Dacia Logan 1.6 16 V Prestige + LPG


Francuski Renault napravio je dobru stvar uzevši Daciju pod svoje okrilje. Bez obzira na to što je dizajnerski iz prošlog stoljeća, Dacia je od 2004. godine prodala nevjerojatnih 330.000 Logana. Kako im je to pošlo za rukom? Jasno, cijenom od 58.800 kn za početnu 1.4-litrenu verziju.


Takav se pristup europskom tržištu svidio s obzirom kako je svima jasno koliko je teško dobiti „obiteljsku“ limuzinu za ispod 9.000 Eura. Uzevši u obzir cijenu, možemo reći kako je kod Dacije Logan razlika između uloženog i dobivenog vrlo mala.
Nažalost što se imidža i nas Hrvata tiče, Dacia još nije profitirala. Naime, svima je jasno kako će se Hrvati radije voziti u nekakvom 15 godina starom VW-u nego u novoj Daciji, iako se navedeni VW već polagano raspada. No, nadamo se kako će se situacija ubrzo promijeniti.


Na testiranom Loganu prevladavaju vrlo jasne, ravne i oštre linije. Dizajn je bezvremenski bez imalo inovativnosti. Kabina putnika je povišena, pa ćete dobiti dojam kako se radi o robusnom automobilu. O vanjskom izgledu nemamo što pisati, jer pogledom sa svih strana uočili smo kako svugdje prevladavaju ravne plohe. Za razliku od „starog“ Logana, faceliftani model dobio je novi paket opreme pod nazivom Prestige. Odlikuju ga odbojnici, kvake i zaštitne letvice u boji vozila, novi retrovizori te pepita uzorci na maski hladnjaka i u unutrašnjosti. Osim toga, Dacia je u ponudu Logana uvela Renaultov 1.6-litreni benzinski motor snage 105 KS i tako postala najjača verzija ikad proizvedena od strane ovog rumunjskog proizvođača automobila.


U unutrašnjosti jasno je vidljiva uska povezanost sa Renaultom. Čim sjednete za upravljač primjeriti ćete ručice žmigavca i brisača identične onima iz Clija II. generacije. Prvo što nas je začudilo su vrlo udobna sjedala koja su se kasnije i u vožnji pokazala vrlo dobrima, no jedina im je mana slab bočni oslonac. Pogleda li se središnja konzola, odmah postaje jasna vrlo niska cijena. U cijelom automobilu upotrebljavana je jeftina, tvrda plastika. Ali mali dodatak koji koliko-toliko podiže ukupni dojam su već spomenuti pepita uzorci na cijeloj središnjoj konzoli. Zahvaljujući veličini (4.250 mm x 1.742 mm x 1.515 mm) Dacia Logan nudi vrlo puno prostora, čak i za veće obitelji. Na stražnjoj klupi ima mjesta i za više ljude, a i prostor iznad glave je dovoljan. Moramo napomenuti kako nas je iznenadilo smještaj prekidača za otvaranje stražnjih prozora koji se nalaze na kraju središnjeg tunela, iza ručice za ručnu kočnicu. Vrlo neobično rješenje.


Više na Auto-Info.hr

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.