‘Partizanku’ iz vojarne uklonili tek nakon reakcija alergičnih građana!

Upravni odjel za stambeno komunalne djelatnosti Grada Križevaca još danas obavještava javnost da je potrebno provoditi mjere za suzbijanje i uklanjanje ambrozije, kojoj je razdoblje cvatnje kasno ljeto.
Budući se radi o biljki – velikom neprijatelju osoba koje pate od nosnih alergija, ali i korovu koji šteti poljoprivrednim oranicama, bitno je da ga vlasnici obrađenog i neobrađenog zemljišta više puta godišnje uklanjaju.

Pojava se može prijaviti komunalnom redaru, a upravo je jučer primljena prijava na ambroziju u Gornjim Vinama, kaže redar Joža Roganec. On je dužan vlasnika polja prijaviti poljoprivrednoj inspekciji, koja izdaje nalog za uklanjanje. Ako, najčešće u roku od tjedan dana, ne budu poduzete mjere koje će ambroziju ukloniti, vlasnik zemlje može dobiti prekršajnu prijavu.

Fitoinspektorica Irena Gregurec napominje da je korov najbolje bilo pokositi, i to prije cvatnje, ali i sad ga valja odmah suzbiti, jer se pelud opasno i brzo širi. Preporučuje agrotehničke (obrada tla, pravovremena sjetva i gnojidba kulture, prašenje strništa i neobrađenuz poljoprivrednih površina), mehaničke (okopavanje, pljevljenje, pročupavanje biljaka redovitom košnjom, tanjuranjem), kemijske (uporaba učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije) mjere.

No što to vrijedi kad ambrozije ima i na javnim urbanim, ne samo poljoprivrednim površinama, pa su je alergični građani osjetili i unutar bivše vojarne.

Partizanka je skoro okupirala zemljišta u vojarni, koje je dijelom i gradsko vlasništvo, pa je susjede iz ulice Stjepana Radića čudila nebriga gradskih službi prema toj pošasti u kompleksu na kojem bi trebalo izrasti toliko toga korisnoga za grad…

Tek nakon telefonskih reakcija ambrozija je ondje ovih dana pokošena, a zanimljivo je da se komunalni redar Roganec začudio kad smo ga pitali je li to kosi Franjo Hrg, inače brat gradonačelnika Branka, a koji je u lipnju dobio koncesiju za košnju u vojarni. Redar je kazao da su to obavila trojica radnika koji i inače kose taj prostor.

Bez obzira na problem ambrozije koji je u vojarni sada riješen, barem privremeno, građani upozoravaju da te alergogene biljke mjestimično još ima i u najboljoj hrvatskoj poduzetničkoj zoni u Teslinoj, prigradskim Mladinama, kao i u nekim gradskim ulicama.

Vezano

Komentari su zatvoreni.