Performativni nastup udaraljkaškog kvarteta ‘Boomerang’

Iako su ovogodišnje Križevačke ljetne večeri u svom programu nudile samo dva glazbena događaja, organizatoru je uspjelo, čak i unutar tog oskudnog programa, postići raznolikost. Dva koncerta koja su se na Ljetnim večerima nudila bila su konceptivno, naime, posve drugačija. Nastup udaraljkaškog kvarteta BOOMerang je, nakon prošlotjedne mirne i intimne večeri uz gitaru Tamare Perc, preksinoć na pozornicu donio mnoštvo različitih instrumenata i rekvizita, dinamičnost i scenski nastup koji bi na momente bilo lakše opisati kao performans nego kao koncert.

Udaraljkaški kvartet BOOMerang čine profesori glazbe Marko Mihajlović i Hrvoje Sekovanić, te studenti udaraljki na Muzičkoj akademiji Josip Konfic i Krunoslav Benko. Sastav djeluje oko dvije godine i, osim u Hrvatskoj, već je nastupao i u raznim europskim zemljama, kao i u Južnoj Americi.
Ansambl svojim nastupima predstavlja projekt Percussion vibes kojim nastoje popularizirati udaraljkašku glazbu u krajevima u kojima ona nije dovoljno zastupljena.

BOOMerang na svojim nastupima, osim dobre glazbe, nudi i elemente predstave, na oduševljenje svoje publike. Zanimljivo je da to nije ništa neobično za jedan udaraljkaški sastav. S obzirom da je afirmacija udaraljki i formiranje ansambala koji se sastoje samo od perkusionista relativno nova pojava, upravo u udaraljkašku glazbu najlakše prodiru neki noviteti suvremene glazbe koji se negdje drugdje teže prihvaćaju.

Udaraljkaši imaju (ili mogu imati) veliku ulogu u popularizaciji suvremene glazbe i stoga što je u glazbi pisanoj za udaraljke nužan naglasak na ritmu, a znamo da ritam čak i one najmanje osjetljive na senzibilnost glazbene umjetnosti nagoni na ples i pokret.

Na repertoaru BOOMeranga su uvijek vrlo zahtjevne i reprezentativne skladbe. Program kojim su se predstavili križevačkoj publici na Ljetnim večerima govori u prilog tome da i dalje preferiraju zabavne kompozicije, od kojih su veći dio Križevčani već imali priliku čuti na prošlogodišnjem Spravišču. Međutim, i u taj su stari dio programa uveli neke inovacije, a za sljedeći nastup u Križevcima najavili su potpuno novi repertoar. Omjer zabave i ozbiljnosti će se vjerojatno mijenjati što bude duže sastav djelovao i skupljao iskustva.

Za Križevčane je i ovaj koncert značio vrhunski kulturni doživljaj kakav prerijetko imamo priliku osjetiti u svom gradu. S obzirom da su njime Ljetne večeri službeno završile, ostajemo u iščekivanju početka nove križevačke kulturne sezone.

Vezano

Komentari su zatvoreni.