Za laboratorij ispitivanja kakvoće nedostaju samo oprema i laboranti

HRANA U Križevcima se otvara laboratorij za provjeru kakvoće meda   
       
Med, uz mlijeko iz cijele zemlje, provjeravat će se u Križevcima, u budućem neovisnom laboratoriju što će se do kraja godine urediti  u sklopu nacionalnog programa razvoja pčelarstva u Hrvatskoj.

Prostor je osiguran u Središnjem laboratoriju za kontrolu mlijeka u Poljani Križevačkoj, koji ima i glavninu stručnjaka.

Preostaje nabava mjernih uređaja i zapošljavanje još nekoliko specijaliziranih laboranata. Najavili su to jučer u Križevcima na konferenciji za novinare ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra Franjo Poljak,  voditeljica Središnjeg laboratorija mr. Ana Dakić i Tomislav Gerić, tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Uzorke meda uzimat će od pčelara povjerenici pčelarskih udruga, a dostavljat će se u Križevce putem sadašnje mljekarske mreže.

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je oko 4000 registriranih pčelara, no pretpostavlja se da se pčelarstvom bavi čak i do 10.000 ljudi.

Očekuje se kako će sustavni nadzor kakvoće meda prije izlaska na tržište znatno poboljšati proizvodnju i pospješiti izvoz meda i drugih pčelinjih proizvoda.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.