Peticija ‘Ne križaj Križevce!’ predana Gradu


U jutarnjim satima ponedjeljka 28. srpnja aktivisti građanske inicijative "Ne križaj Križevce!" predali su na adresu križevačke gradske uprave rezultate peticije za odgodu radova na uređenju trgova A. Nemčića i J.J. Strossmayera, s ukupno 882 potpisa. U proteklih deset dana građani su podršku inicijativi iskazivali potpisivanjem na Nemčićevom trgu, putem interneta – na web sjedištu inicijative te sami prikupljajući potpise u svojim kvartovima. Osim stanovnika Križevaca te okolnih općina Sv. Petar Orehovec, Kalnik, Sv. Ivan Žabno i Gornja Rijeka, peticiju su potpisali i rođeni Križevčani koji rade u Puli, Novigradu Istarskom, Zagrebu i drugim krajevima Hrvatske, a podrška inicijativi je stigla i od aktivista za očuvanje okoliša, spomenika kulture i kulturne baštine te drugih stručnjaka iz Zagreba, Splita i Osijeka.


Rezultati peticije također su upućeni na adresu Ministarstva kulture, ministru mr.sc. Boži Biškupiću, Upravi za zaštitu kulturne baštine i Inspekciji zaštite spomenika kulture, te Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Od nadležnih ministarstava se moli hitno urgiranje kako bi se odgodili planirani radovi na Nemčićevom i Strossmayerovom trgu, koji će dovesti do devastacije centralnog gradskog prostora Križevaca, što potvrđuje i nedavna ekspertiza Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba.


Kako navode u inicijativi "Ne križaj Križevce!", neki od proceduralnih propusta pri izvođenju natječaja za idejno rješenje trgova su: nezadovoljavanje općih konzervatorskih uvjeta, neprikladno šifriranje pristiglih radova, ocjenjivački sud nije odgovarao na sva pitanja natjecatelja, razgovor natjecatelja s ocjenjivačkim sudom nije održan, izložba natječajnih radova održana je u osam dana bez informiranosti i prisutnosti svih natjecatelja, a nakon roka nije dozvoljen uvid u radove svih natjecatelja. Posebno zabrinjava činjenica da je konačni odabir idejnog rješenja potpisao samo jedan od tri arhitekta iz originalnog sastava ocjenjivačkog suda (koji je brojao pet članova), dok drugi daje izdvojeno očitovanje koje nije uzeto u obzir, a treći nestaje s popisa ocjenjivača.


Iz inicijative poručuju da su u posljednjem kontaktu s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA) dobili odgovor da iz križevačke gradske uprave još uvijek nije udovoljeno njihovoj molbi iz svibnja ove godine za dostavom cjelovite dokumentacije s ciljem evaluacije čitavog projekta uređenja središnjih križevačkih trgova. Budući da je i sam natječaj za idejno rješenje proveden bez stručnog nadzora i mimo postojećeg pravilnika UHA-e, nego su se navodno poštivala tek temeljna načela, radi se o ozbiljnom propustu investitora, smatraju u inicijativi. Unatoč svim navedenim propustima i manjkavostima projektnog rješenja za križevačke trgove, u inicijativi očekuju kako će gradske vlasti poslušati volju građana da se radovi odgode i provede sveobuhvatna javna rasprava o planskoj obnovi čitavog užeg središta Križevaca.


Aktivnosti inicijative "Ne križaj Križevce!" imale su od prvog javnog istupa 7. srpnja i znatan medijski odjek, zahvaljujući prvenstveno regionalnom podlistku Večernjeg lista i nezavisnom portalu Križevci.info te portalima ZaMirZINE.net, H-Alter.org, AlertOnline.org, T-Portal.hr, Lupiga.com, SEECult.org, televizijskim prilozima na HTV-u i Nova TV-u te emitiranjem novosti na Radio Koprivnici, Drugom programu Hrvatskog radija te Radio Križevcima.

Vezano

Komentari su zatvoreni.