Hitna pomoć stigla uplašena novinarima?

Prošle subote iz bolnice se kući u Stare Bošnjane kod Križevaca vratila 56-godišnja N. M., koja je tjedan dana ranije hospitalizirana zbog dvostrukog loma gležnja desne noge. No do bolnice je jedva došla, veli njena kći S.Š. Iz straha da će imati neugodnosti na Hitnoj pomoći, zamolili su da im se ne navode imena, pa su podaci poznati redakciji.

"Mama je te subote oko 12.30, nakon što je picekima dala jesti, pala u dvorištu. Zaplakala je od bola, što je uplašilo i tatu, a njihova susjeda potom je nazvala Hitnu pomoć u Križevcima.
Tamo su joj, kad je javila da je N.M. možda slomila nogu i da leži nepomična, objasnili da to nije toliko hitan slučaj zbog kojeg bi izlazili na teren.

Prema tvrdnjama S.Š., u Hitnoj su rekli da trenutno nemaju sanitetsko vozilo te da gospođu sami dovezu u Križevce, što je njih zbunilo jer nisu znali o koliko se teškoj ozljedi radi niti su imali auto za prijevoz.
Sama S.Š. bila je zbog posla odsutna, a kad je za slučaj saznao i njen šef M.F., nazvao je koprivničku hitnu ispričavši u čemu je problem. Oni su i njega, zbog nenadležnost za to područje, uputili na kontakt križevačkoj hitnoj pomoći, pošto Bošnjani pripadaju Gradu Križevcima. I M.F. je, zacijelo ljut što je reakcija križevačkih liječnika bila mlaka, poručio da će, ne dođu li kolima po ozlijeđenu ženu, pozvati novinare. Poslije jednog sata čekanja kola su stigla i N.M. odvela u bolnicu.
"Meni se čini da oni ne bi ni došli da šef nije spomenuo novinare – kaže S.Š., i dodaje da je navodno i policiji javljeno da rastjera medije!

U križevačkoj Hitnoj pak tvrde da su stvar riješili vrlo brzo i da je stvorena nepotrebna panika, primali su pozive s više telefonskih brojeva i dogodio se nesporazum u komunikaciji.

Dr. Zrinka Mihalić objašnjava da su došli u roku od sat vremena.
"Gospođa je uredno dovezena u našu postaju i odavde sanitetskim kolima u bolnicu, a slučaj nije bio tako hitan. Dodala je da se hitnost određuje prema težini ozljeda, što uvjetuje i izlazak tima na teren.
"Prvi red hitnosti su srčani aresti, prometne nesreće, gušenja, unutarnja i vanjska krvarenja, za što je nužna brza intervencija."
Težina ozljeda N.M., a radilo se o lomu manje kosti, je 3. red hitnosti, po kojemu se pacijent mora prevesti unutar 60 minuta, što je i učinjeno, pa dr. Mihalić kaže da je Hitna ispravno postupila.

Inače, liječnica i medicinska sestra križevačke Hitne pomoći, koje 27. listopada 2005. nisu pružile pravodobnu hitnu pomoć 11-godišnjoj Teni Šurini, koja je onda preminula od astme, ovih su dana u ponovljenom suđenju dobile blaže, uvjetne zatvorske kazne.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.