O trgovima večeras na skupu ‘Ne križaj Križevce!’


U podrumskoj dvorani Hrvatskog doma danas će se u 19 sati održati informativni skup pod nazivom "Gradski trgovi – je li novo i bolje?!", u organizaciji građanske inicijative "Ne križaj Križevce!" Zbog hitnosti u sazivanju skupa, koju organizatori tumače najavom početka građevinskih radova već 15. srpnja, iz gradske uprave obavijestili su kako njihovi predstavnici neće prisustvovati skupu zbog sjednice gradskog poglavarstva, sazvane naknadno u isto vrijeme. Također, na skupu se neće pojaviti niti projektantice idejnog i izvedbenog projekta preuređenja trgova.

Organizatori najvažnijim smatraju upravo dobar odaziv građana Križevaca, koji će imati priliku informirati se o nekim propustima i manjkavostima projekta novih trgova za koje je najavljena rekonstrukcija sa skorim početkom. Od ostalih pozvanih gostiju očekuje se dolazak predstavnika Udruženja hrvatskih arhitekata, Instituta za povijest umjetnosti, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, konzervatorskih odjela iz Zagreba i Bjelovara te sudionika natječaja za idejno rješenje i domaćih stručnjaka.


U oglašavanju skupa inicijatori su željeli građane obavijestiti i dvama citylight plakatima koje bi postavili na same trgove A. Nemčića i J.J. Strossmayera, no od vlasnika oglasnih površina upućeni su najprije na dobivanje, makar usmene, dozvole od gradske vlasti. Razlog tome je prošle godine uveden aneks ugovora o oglašavanju kojim se "zabranjuje izlagati promidžbeno-informativne poruke koje su nemoralnog, vulgarnog, opscenog ili drugog neprimjerenog sadržaja."

Budući da i dalje nije jasno koje je to tijelo pri Gradu koje odlučuje o "primjerenosti" sadržaja na plakatima, molba za postavljanjem plakata je upućena na više adresa, od samog gradonačelnika do pročelnika upravnog odjela za stambeno-komunalne djelatnosti. Iako je molba Gradu Križevcima, kao vlasniku zemljišta na kojem su postavljene oglasne površine, upućena pravodobno, do danas nije stigao nikakav odgovor, što se tumači nedopuštanjem oglašavanja inicijative.


Unatoč tome, zahvaljujući distribuciji više stotina letaka po gradu, medijskoj podršci portala www.krizevci.info te usmenoj predaji građana Križevaca, predstavnici inicijative "Ne križaj Križevce!" očekuju dobar odaziv i konstruktivnu raspravu za boljitak središnjih gradskih trgova, kao funkcionalnog, povijesno očuvanog i nedegradiranog prostora koji služi samim građanima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.