O arhivu vijest ni za arhivu

Vijest da će u Križevcima, nakon višegodišnje borbe gradskih vlasti sa županijskim i državnim institucijama, kao i utjecajima iz susjednih gradova, konačno biti otvorena ispostava Državnog arhiva za Koprivničko-križevačku županiju, prošla je gotovo nezapaženo. Naime, osim u nemušto sročenom napisu na službenoj gradskoj web stranici http://www.krizevci.hr/index.php?vijest=709 nigdje drugdje nije objavljeno da je donesena Uredba ministarstva kulture o preseljenju arhiva u Križevce. I to zato što nijedan novinar, iz bilo koje medijske redakcije adresirane u Križevcima, nije dobio nikakav dopis, a kamoli službeno priopćenje koje bi informiralo o tako pozitivnoj vijesti za križevačku javnost, kulturnu i svaku drugu.

Pitanje je li to u interesu iste te javnosti, kojoj se inače, putem lokalne radijske postaje i gradskog weba plasiraju svakojake obavijesti o aktivnostima i kretanju uprave koja vodi grad? Iz Redakcije portala još je u ponedjeljak poslan email na više adresa u Grad Križevce, s upitom može li se sazvati konferencija za novinare na kojoj bi se moglo više reći o tijeku dobivanja Uredbe, poput datuma njenog donošenja i važnosti za Križevce, te rokovima pokretanja i otvaranja ureda arhiva u zgradi Doma mladih, namijenjenoj upravo za tu svrhu.

Time bi se, pretpostavljamo, dala važnost samoj objavi o donošenju Uredbe, te bi gradska uprava još jednom imala, doista zaslužen, povod da istakne svoje napore i zasluge koji su rezultirali arhivom u Križevcima. No, željeni odgovor još nije stigao, a u međuvremenu, tj. istog dana (u ponedjeljak) vijest o arhivu osvanula je i na web stranici Radija Koprivnice http://www.radio-koprivnica.hr/index.php?days=7&idVijesti=5168&page=komentari, koji ju je zacijelo prenio iz radijske emisije spomenute u dopisu na web stranici krizevci.hr.

Ignoriranjem slanja obavijesti i, očito, shvaćanjem medija kao konkurencije gradskoj web stranici, gradska si uprava čini medvjeđu uslugu jer ostavlja javnost, tj. čitatelje medija prisutnih na gradskom i širem području, bez vijesti koja bi većinu obradovala. Propuštena je prilika da se o tome govori i piše, pa makar i na forumu ovoga portala, koji je i takav – tendenciozan, politikantski, i kakvi se sve epiteti ne čuju ovih dana na račun njegovih urednika – i dalje nezavisan i slobodan.

Pa i čitaniji od portala www.krizevci.hr, kojemu ni prvenstvo na googleu ne pomaže…

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.