‘Ne križaj Križevce!’ za odgodu radova na trgovima

Danas je u redakcije lokalnih i regionalnih medija stigao proglas s potpisom građanske inicijative "Ne križaj Križevce!" koja poziva na informativni skup pod nazivom "Gradski trgovi – je li novo i bolje?!" Kao teme o kojima bi se govorilo na skupu u četvrtak 10. srpnja u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma, s početkom u 19 sati, navedene su: neupućenost javnosti u projekt obnove trgova; nesenzibilnost gradske vlasti na mišljenja struke; dvojbena zaštićenost kulturnog naslijeđa grada; legitimnost natječaja za idejno rješenje.
Letak priložen pozivu medijima sadrži i popis pozvanih gostiju s čak 13 imena, od predstavnika gradske vlasti te projektanata idejnog i izvedbenog rješenja trgova A. Nemčića i J.J. Strossmayera, do predstavnika Društva povjesničara umjetnosti, Udruženja hrvatskih arhitekata, konzervatora te domaćih stručnjaka.


Predstavnici inicijative, sedmero Križevčana različitih struka i godišta, pozivaju građane i širu javnost da se čitanjem i daljnjom distribucijom letka te dolaskom na skup u četvrtak aktivno uključe u raspravu o izgledu i funkcionalnosti novih gradskih trgova, uz uvažavanje svih argumenata struke. Na pitanje zašto se inicijativa pokreće tek sada, tjedan dana prije najavljenog početka radova na trgovima, potpisnici poručuju da su komentare, kritike i upite građana osluškivali još od siječnja ove godine, kad je bilo prvo javno predstavljanje projektnog rješenja za trgove. Do danas su uspjeli ishoditi izdvojena mišljenja neovisnih stručnjaka, arhitekata i povjesničara umjetnosti da predloženo rješenje ne poštuje centralni prostor grada, te u mnogočemu negira Križevce kao povijesni grad s tradicijom kulture.


Organiziranje informativnog skupa inicijatori smatraju upravo pozivom provoditeljima i realizatorima dosadašnjih natječaja na konstruktivnu raspravu i konfrontaciju mišljenja kako bi se, u konačnici, uspjelo utjecati na odgodu početka radova i razmotrile mogućnosti prioritetnije potrošnje proračunskog novca. Dugoočekivano preseljenje gradske knjižnice u renovirani Dom HV-a ili obnavljanje atletske staze na gradskom stadionu tek su neki od mnogih projekata koji bi se mogli realizirati prenamjenom istih sredstava, a da se ne govorimo o gradskoj vojarni koja i dalje zjapi prazna bez jasne vizije, poručuju iz "Ne križaj Križevce!".


Još neki prigovori projektu novih križevačkih trgova su: uklanjanjem visokog zelenila radikalno se mijenja karakter prostora, a gube mu se ambijentalne karakteristike; uklanja se tradicionalni bunar na Strossmayercu; visokim denivelacijama stvaraju se zapreke slobodnom kretanju trgom; nema jasne ideje kao objašnjenja za radikalne zahvate u prostoru; uklanjanjem dijela drvoreda se okrnjuje oblik trga; paviljon je kao uvedeni novi element neprimjereno smješten na kaskadi, itd. O ovim i još mnogim nedostacima govorit će se na skupu u četvrtak, a iz inicijative pozivaju građane da ih kontaktiraju i elektroničkom poštom na nekrizajkz@gmail.com te na mobitel +385 95 8317 200.

Vezano

Komentari su zatvoreni.