Neponovljivo vruće izvedbe

PERFORMANS U Štaglincu završeno okupljanje umjetnika na "Mojoj zemlji"

Putnik namjernik koji se kretao podravskom nizinom mo(r)gao je u subotu popodne svratiti u Štaglinec kod Koprivnice, i na imanju "Moja zemlja" biti na okupljanju umjetnika koji se izražavaju slobodnim pokretima tijela i instalacijama.

Na četvrtom druženju umjetnika performansa, koje je inicirala poznata hrvatska performerica Vlasta Delimar, predstavilo se 17 umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Velike Britanije, od kojih je svaki na svoj način pokazao i izveo vlastite umjetničke zamisli.

Foto: Josip Maljak

I ove godine izvođači su publici iz Koprivnice, Križevaca i Zagreba priuštili šokove i senzacije koji se rijetko viđaju u domaćoj kulturnoj ponudi. Marko Kovačič zakopan i u crveno premazan uputio je antiratnu poruku, Milan Božić gol je ustao iz zemlje i dijelio grumenje… Cijeli program bio je, kaže domaćica Vlasta Delimar, opušteniji nego lanjski.

– Radili smo laganijim tempom da posjetitelji mogu proživjeti viđeno, reakcije publike govore da je taj način dobar – priznaje Delimar, koja je u sklopu svojeg nastupa "Hoćemo umjetnost" publiku "tjerala" bičevanjem. Britansku moć performansa dočarao je i ugledni Richard Wilson, koji je u izvedbi s balonima, vatrom i piskutanjem sirenama ukazao na nove spoznaje koje je svatko od prisutnih u prirodnom ambijentu Štaglinca mogao shvatiti na svoj način. I slavni Tom Gotovac tj. Antonio Lauer nagim je tijelom i s maskom iskazao svoj umjetnički stav.

– Svaki je ovaj čin neponovljiv i jedinstven, a umjetnicima odgovara i ležerni pristup – ističe Delimar, koja zahvaljuje i Gradu Koprivnici na financijskoj potpori i odobravanju takvih umjetničkih pothvata.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.