Ljeto nam se vratilo: – u solarijima se ne može ‘pofarbati’ preko noći

Ima građana Križevaca koji su se već spremili za ljeto, doba koje danas kalendarski počinje – možda još nisu odlučili kamo će na more, no svoju kožu pripremili su za sunčeve zrake koje ‘tjeraju’ na odijevanje kratke odjeće – tamnjenjem u solariju. Sezona u uređaja koji isijavaju umjetne UV zrake je u punom jeku, potvrđuju i u nekim križevačkim solarijima. I cijene su povoljne.

"Minuta sunčanja je 4 kn, tj. 5 u solariju koji ima i posebne lampe za lice" – kaže Jelena Kirin iz Latina, gdje odnedavno radi i solarij. Dolaze, kaže, uglavnom djevojke i žene, sunčati se ili odmoriti živce!

"Kroz godinu se najviše 52 puta može izložiti svjetlu solarija, a upravo sad je puno korisnika koji dođu ujednačiti boju kože po cijelom tijelu" – veli Zdenka Šatvar iz salona Mali hands u Starom javoru, gdje je cijena minute sunčanja 2.40 kuna, jedan žeton traje pet minuta, što za jedan tretman ukupno iznosi 12 kuna. Imaju i stojeći solarij, koji više vole muškarci.

Svi preporučuju da prvo umjetno sunčanje ne smije biti dulje od tih pet minuta, a odlazak u solarij mora se prakticirati svaki drugi dan, jer je i ‘prženje’ takvog, umjetnog sunca, vrlo jako. Svako iduće sunčanje može se dozirati od pet do deset minuta. No učinak tamnjenja nije trenutačan, što može razočarati one koji misle pocrniti preko noći.
"To nije kao da vas netko pofarba, već tek kroz više izlaganja koža dobiva tamniju nijansu" – objašnjava Danijel Miklečić iz teretane Fit Gym u KTC-u, gdje minuta košta 2.50 kn u ležećem i 3 kn u stojećem solariju. I Miklečić, inače tjelograditelj, rado se posunča prije natjecanja, a kaže da to preporučuju i liječnici, osobito osobama s alergijama. Dobro je, dodaje, podići ten i pigmentaciju kože prije izlaganja pravome suncu.
U Malom handsu napominju da svaki uređaj za sunčanje mora biti ispitan od Ministarstva zdravstva koje provjerava udovoljavaju li uređaji tehničkoj ispravnosti, obzirom da se radi o uređajima koji su izvor optičkog i neionizirajućeg zračenja od 8 do 12 kilovata, što može biti i štetno.

Djelatnici u solarijima savjetuju sunčanje najviše dva do tri puta tjedno, a za održavanje mekoće i nježnosti kože koja tamni potrebno je mazanje posebnim kremama bez zaštitnog faktora, koje imaju hranjive tvari.

Svako izlaganje svjetlu solarija ovisi ipak o vrsti i osjetljivosti tena, pa tamnoputijima i nije potrebno više od osnovnih pet minuta. Za one, pak, s puno madeža, važno je da ih zaštite flasterima radi izbjegavanja rizika od zračenja. Svaki ulazak u solarij podrazumijeva da osoba bude čista, jer u njemu ipak boravi – gola.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.