Kazališna ‘Guillotina’ poučila Križevčane


U kasnovečernjem terminu subotnjeg Spravišča na daskama pozornice na trgu bana Lackovića odigrala se kazališna predstava "Pod guillotinom" u izvedbi glumačke družine udruge Dijalog iz Križevaca. Zainteresirana publika je, nakon Spelancija i unatoč kišnom vremenu, prisustvovala izvedbi ovog komada hrvatskog dramaturga Ivana Raosa iz 1954. godine, odigranog na otvorenom po prvi puta od premijere prije devet mjeseci.


Igor Frbežar kao knez, Jelena Katanović i Ivan Vuk kao svi ministri te Berislav Raguž kao zločinac Duan, likovi su iz groteske o naizgled jednostavnom problemu jednog izvršenja smrtne kazne, čiji pokušaji rješavanja dovode do logičkih sukoba i apsurdnih situacija. Pročelje crkve sv. Križa odlično je poslužilo kao mistična kulisa redatelju Borisu Čataju za dojmljivo uprizorenje sjednice kneževske vlade.


Heroj ili zločinac, provođenje ili kršenje zakona, javni ili privatni interesi – samo su neke od dvojbi koje se isprepliču u vrlo dinamičnim dijalozima između aktera na igranoj sjednici vlade, a mogu se gotovo istovjetno preslikati i prepoznati u suvremenom dobu i njenim sudionicima. Jednočinka iz rane Raosove stvaralačke faze u zreloj izvedbi križevačkih glumaca vrlo je slikovito i duhovito prikazala stanje političkog duha u zemlji, aktualno i danas.


– Igraju kao profesionalci! – kratko je i ponosno komentirao subotnju izvedbu svojih glumaca redatelj Čataj. Uvrštavanje kazališnog komada u program 41. Križevačkog velikog spravišča svakako je kvalitativni pomak u ponudi te najveće gradske kulturno-turističke manifestacije. Čataj je također asistirao u režiji sve tri večeri Spelancija na ovogodišnjem Spravišču.


Mala dvorana Hrvatskog doma i Klub kulture križevački su ambijenti u kojima je već igrana ova predstava, koja je prošli mjesec uspješno gostovala i na daskama Doma mladih Koprivnica. Zanimljivo je da je "Pod guillotinom" jedno od uopće vrlo rijetkih izvođenja nekog od Raosovih djela, poput "Pua, Pua" koje je 1971. također postavljeno na scenu "Nina Vavra" u zgradi današnjeg Doma mladih, kad ju je vidio i sam autor.


Kazališna skupina udruge Dijalog stasala je na temeljima komornog teatra "Nina Vavra" koji je kazališni alternativac i redatelj Čataj osnovao još 1974. u Križevcima. Čataj je više puta nagrađivan na međunarodnom festivalu BRAMS za postavljanje Beckettovih kratkih drama, za najbolju režiju ("Come And Go") 1977. godine, za najbolju predstavu festivala ("Ohio Impromptu") 1986. te za dugogodišnje sustavno istraživanje Beckettove dramaturgije 1988. dok je godinu dana poslije ušao u žiri istog prestižnog festivala.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.