Ujedinjeni Križevci, oslobođena vještica, utemeljeni Štatuti, počelo 41. Spravišče

Povorkom preko tri stotine sudionika od hotela putem glavnih gradskih trgova do crkve svetog Križa jučer je u Križevcima počelo 41. Križevačko veliko spravišče, turistička zabavno-kulturno-gastronomska priredba s najvećim stažem u regiji. Drugi put na istom mjestu, u povijesnom ambijentu podno svetog Križa, Spravišče je otvoreno slijedom sinopsisa priredbe iz 2006. – reminiscencijama iz križevačke prošlosti i s likovima koji su utjecali na njen tijek.

Zato je s bečkog dvora u pratnji svojih stražara došla sama carica i kraljica Marija Terezija, koja je podsjetila na 23. travnja 1752. kad je ujedinila Gornji i Donji Križevac i dala Križevcima novi grb. Publika je slušala i odvjetnika Željka pl. Husinca i završne riječi obrane križevačke travarice Magde Logomer Herucine, koju je carica pozvala u Beč gdje ju je 9. lipnja 1758. oslobodila od optužbi da je vještica, spasivši je od lomače. Za taj čin Marici Reziki pjesmom "Edelweiss" je zahvalila križevačka sopranistica Ana Fortuna.

Obzirom da je ceremonija otvaranja Spravišča počela jedan sat kasnije nego lani, u pomoć su iz prošlosti pristigli i križevački noćobdije, koji su fenjerima osvjetljavali put i scenu.

Pozornica se potom transformirala u poprište spelancije, to jest okupljanja križevačkih purgera – gospode za koju se drži da su utemeljili nadaleko poznate Štatute. Varoški sudac je od križevačkog gradonačelnika primio gradski ključ, čime je simbolički vlast tijekom tri dana prenesena u ruke Spravišča.

U tom je duhu ustrojen i magištrat, a po regulama križevačkih štatuta odabrani su i stoloravnatel, pajdaš Štef – Stjepan Palijan, oberfiškuš Ottone Novosel, notarijuški pripravnik pajdaš Pepić – Zlatko Kopsa, koji je zapisivao što je dogovoreno, a fiškuš, pajdaš Ruda Drvenkar dolijevao vina u kupice da se svima grla ne bi osušila, vunbacitel Ivek – Ivica Bermanec zadužen za održavanje reda i mira u pajdašiji i kantuš-minister, pajdaš Štef – Stjepan Fortuna, zadužen za svirku uz pjesmu pjevača "Kalnika", a svako je imenovanje pajdašija afirmirala zdravicom kupica vina. Za svaku povredu štatuta određeni su i štrofovi, kao kazne, od kojih se ispijanje vina svima činilo vrlo podnošljivim.

Pošto su se ondje našli i stvarni hrvatski politički ministri, odmah su učlanjeni u pajdašiju, za što je svaki od njih ispio litru vina iz bilikuma.

Damir Bajs je odmah najavio da ćemo svi od utorka moći u piću slaviti jer se ukida odredba o 0 promila, dok je Damir Polančec priznao da je u Križevce ovaj put došao bez darova, već kao pravi Podravec – praznih ruku i želuca. Pajdašica notarijušica Rajka Bajsić-Tepeš krasopisom je ispunila Pajdaške diplome i legitimacije kao potvrdu članstva u vinskoj državi.

Komentar na izbore i imenovanja dao je i legendarni Petrica Kerempuh, u izvedbi Ozrena Bogdanovića – istupivši pred pozornicu zatražio je da mora postojati i netko tko će braniti interese puka, pa je sam sebe proglasio za narodnog fiškala.

Spelancija je nastavljena u izražavanju zdravica domovini, ljepšem spolu i pajdašiji. Unatoč hladnom vremenu, koje ipak nije pretvoreno u kišu, prva večer 41. Spravišča protekla je tako u vedroj atmosferi koja je kulminirala tanecom i općim pučkim veseljem. Na Kalnik je poslan poziv za pomirbom sa šljivarima, pa se oni večeras, predvođeni kalničkim kaštelanom, pridružuju purgerima. Ponovno će ih vinski interesi zbližiti u brak iz računa.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.