Auto-Info: Novi – Subaru Legacy 2.0 M/T


Oduvijek sam vozio automobile srednje ili srednje više klase i uvijek su imali problema sa držanjem na cesti. Zašto? Što zbog starosti, što zbog moje škrtosti, no, šalu na stranu veliki automobili su udobni na uštrb voznih osobina izuzev nekih tvorničkih tjuniranih čijih se performansi ne bi posramio ni sportski automobil. No, trebamo li baš za potpuni užitak u udobnosti automobila za recimo prihvatljivu cijenu pred svakim zavojem puštati gas? Kako vrijeme prolazi sve je više automobila koji teže blizu i preko tone i pol, a sve se bolje drže na cesti. Neki imaju krutu karoseriju, neki EPS neki ostale điđe-miđe, a neki imaju pogon na sve kotače u serijskoj opremi. Da, baš kako ste i mislili legendarni Subaru uvijek dolazi sa oznakom 4WD.

No ova klasa automobila nije namijenjena za stazu nego za dulja putovanja pa ćemo malo o svemu što ovaj testni Legacy nudi u svojoj seriskoj opremi kako bi nam bilo što udobnije. Kada sam sjeo za kožom obloženi upravljač i pogledao oko sebe vidio sam smiren dizajn unutrašnjosti. Pomnijim promatranjem dolazim do zaključka kako za odličnu unutrašnjost armatura ne mora izgledati kao kormilo Enterprisa ili Voyagera već mora biti jednostavno svaka tipka intuitivno na svome mjestu. Suptilno osvijetljena konzola baš kao u Legacyu u crveno-bijeloj kombinaciji koja ne bode oči, a opet letimičnim pogledom uspijevate razaznati što koja tipka označava.


Za udobnu vožnju nije samo to bitno nego i sjedala koja su ovdje više sportskog karaktera na prvi pogled, ali namještanjem u svim smjerovima odabirete savršenu poziciju i shvaćate kako su ona zapravo vrlo udobna. Kako je vanjska temperatura bila dosta preko 30 stupnjeva dolazimo i do klima uređaja. Ja uvijek volim biti na cool temperaturi kao i automobil koji vozim dok moja ljepša polovica stalno kuka o prehladi, ovdje to nije slučaj jer u ovom automobilu serijski dobivate automatski dvozonski klima uređajem sa digitalnim upravljanjem. Ventilator je malo glasniji no ćuti ćete ga samo par sekundi dok radi na samom maximumu. Ali akoga baš ne želite čuti tu je odličan audio sustav CD MP3 playerom za čak 6 CD-a smješten u središnjoj konzoli.


Preglednost je osigurana sa savršenom odmjerenom donjom linijom bočnih prozora te razmjerno velikim zadnjim prozorom koji osigurava odličnu preglednost straga. Što se tiče razrovanih gradskih prometnica nekako sam stekao dojam da i nisu tako loše, samo se još ne mogu odlučiti jesu li neravnine stvarno nestale uz zadnjih par sati ili ih ovaj automobil odlično upija. Automobil je pri 140km/h tih, potrošnja od 8 litara zadovoljava, a (opet u serijskoj opremi) tempomat se brine kako bi brzina ostane konstantna.


Prošli smo grad i autocestu, jedino nam je još preostala za testiranje otvorena cesta. A kako stara izreka kaže da šećer dolazi na kraju tako je bilo i u ovom slučaju. Istarske zavojite ceste su bile odličan pokazatelj koliko ovaj automobil u stvarnosti može biti brz i agilan bez obzira na svoje metre i kile. Symetrical 4WD, savršena amortizacija i Potenze (gume) su odličan recept za držanje na cesti kao na tračnicama. Ponekad prednji kraj želi iskočiti iz tih tračnica, ali to je bilo mojom krivicom pa se jačim okretom komunikativnog i direktnog upravljača uz pritisak papučice gasa rješava se svaka situacija vrlo kulturno i bez iznenađenja. Vrlo zavojita cesta iziskuje stotine promjene brzina, a to zna biti vrlo frustrirajuće ako to mehanizacija ne može pratiti, no Subarov 5-brzinski ručni mjenjač podnosi sve pa čak i bezobzirna zlostavljanja promjena brzina u jednoj trećini treptaja oka.


Više na Auto-Info.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.