‘Zar mi mali moramo stradati od Mercatora?’


Kad je krajem travnja počela izgradnja trgovačkog centra Mercator u Križevcima, na mjestu bivšeg autobusnog kolodvora kojeg je investitor dao srušiti, počele su poslovne muke za vlasnike trgovačkih radnji i obrta, smještenih u nizu objekata tik uz budući centar. Tvrde da im je drastično pao promet roba i usluga, ponajprije zato što su ostali bez parkirališnih mjesta koja su služila za dolazak potrošača i dostavu robe.


"Osjeti se u poslu, do nas ne može dostavni kombi, a ni kupci koji žele kupiti bojler ili radijatore, svi se pitaju zašto Mercator nije izvan grada" – priča Đuro Kolarić iz prodavaonice Trgomont, napominjući da su od 1995. imali dva parkirna mjesta za svoje potrebe. Zemljište s tim parkiralištem između kolodvora i objekata je bilo Čazmatransovo, no trgovci su očekivali da će se prvo njima ponuditi da otkupe svoj dio.


– No, oni su i to prodali Mercatoru, koji se tako proširio skroz do naših ulaza – žali se Kolarić. Navodno im je uoči gradnje pokazano šest nacrta uređenja, od kojih su se opredijelili za jedan, koji pak nije ispoštovan.
"Nama je znači ugovorno bio obećan i prilaz radi dostave robe, na tom zemljištu – a ovime smo direktno ugroženi, evo i cure iz lota (Hrvatska lutrija, op.a.) kukaju" – reče Kolarić.


Iz dućana mješovite robe vele da su se ranije očitovali na lokacijsku dozvolu jer im je nije odgovaralo, drže, što im se prema planu oduzima njihovo parkiralište.
"Tražili smo da nam se osigura prilaz" – objašnjavaju, jer se bez mogućnosti dolaska automobilom ne može normalno i zadovoljavajuće poslovati.
"Od naših radnika “hrani” se i šest obitelji, ali u zadnjih mjesec i pol promet je pao za 50 posto i sve nam je teže. Zar mi domaći moramo propasti da dođe veliki Slovenac?" – ogorčeno se pitaju u Videi.


Iz dućana također potvrdđuju da u kupoprodajnim ugovorima između poduzeća Radnik kao graditelja niza objekata i njih kao zakupaca piše da im pripada parkiralište, koje je ucrtano, te apeliraju –
"Neka nama Radnik pokaže ugovor između sebe i Čazmatransa, kad je Radnik morao dobiti suglasnost od Čazmatransa za prilaz lokalima, i u zamjenu dobili skladište, bez toga ne bi bili dobili građevinsku dozvolu!"


Gradski pročelnik Anđelko Nervo daje drugačiju verziju oko prava na parking.

"To nikad nisu bila njihova mjesta, a novi investitor uz “plac” kolodvora dobio je i te čestice. To što se trgovci osjećaju ugroženima Nervo je komentirao da će se dostava moći vršiti jer nitko od njih nema puno robe.

U poduzeću Radnik koje je izvodilo početne, grube radove na gradnji Mercatora, počev od sravnanja kolodvora sa zemljom, uputili su nas na Presoflex-Gradnju u Požegu, odakle nam je direktor inženjeringa Igor Starčević rekao da objekt izvode sukladno građevinskoj dozvoli, ne odstupajući od nje. Gradnja Mercatora u Križevcima, petog gradskog veledućana, trebala bi biti dovršena u listopadu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.