Novi likovi Spravišča za promociju grada i turizma

Idućeg vikenda od 13. do 15. lipnja Križevčani i njihovi gosti po 41. put će imati Križevačko veliko spravišče, priredbu koja slavi stare legende i oživljava kulturne običaje ovoga kraja. Uz poznatu priču o svađi, pomirbi i novim razmiricama križevačkih purgera i kalničkih šljivara, organizatori najstarije turističke priredbe u županiji naglašavaju novosti u spelancijama, koje se drugu godinu zaredom uprizoruju pod crkvom svetog Križa.

Tako će se prirediti scena s caricom Marijom Terezijom i Magdom Logomer Herucinom, koju je vladarica oslobodila optužbe da je vještica. Uz 160 godina od dolaska Bana Jelačića u Križevce bit će prikazano i kako ga je ondje čuvala ženska garda.
"Cilj je spelanciji stalno davati pečat uvođenjem novih likova iz gradske prošlosti, kako bi Spravišče dizalo i povijesnu i turističku vrijednost grada" – čulo se na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen i promidžbeni letak ovogodišnjeg Spravišča, s popisom događaja.

Prvi put se glavnog pokroviteljstva zato primilo i Ministarstvo turizma, koje je dalo 30.000 kuna.
"Dolazi i ministar Damir Bajs, što priredbi također daje težinu jer je on rodom iz Bjelovara, gdje se priredba Terezijana otvara isto sljedećeg petka. Ukupni proračun od 450.000 kuna jači je od lanjskog, a sponzore, među kojima nema glavnoga koji bi preuzeo, čak nije ni trebalo posebno nagovarati, hvale se novi direktor Spravišča Tomislav Katanović i gradonačelnik Branko Hrg.

Događaji u tri dana raspoređeni su unutar kruga, kojim, uz onu kod sv. Križa, dominira i pozornica za pjevače na Nemčićevom trgu.

Od brojnih sadržaja, uz gledanje spelancija, preporučuje se međunarodna izložba vina, prvi prigorski sajam starina, otvaranje trga starih obrta i igara, orkestri POOH festa te postavljanje kravate Accademije Croatice na bistu pisca Antuna Nemčića.

U razgovoru s novinarima rečeno je da su pripreme tekle dobro i da se jedino još priželjkuje lijepo vrijeme. Zanimljivo da ni ove godine gradski Turistički ured u Spraviču gotovo da ne sudjeluje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.