‘Srčana borba’ – Prvo što je Dražen rekao kad se probudio bilo je – ‘Sad mi je puno lakše’

Srčani mišić Dražena Zemuna (38) iz Križevaca, od subote opet pumpa u zdravom ritmu, nakon što mu je u subotu rano ujutro u bolnici u zagrebačkoj Dubravi presađeno novo srce. Cijela je Hrvatska u ponedjeljak navečer putem televizijskog priloga Nove TV svjedočila drami koja se od petka navečer odvijala u Zagrebu i u Muenchenu, jer je upravo tamo nađeno srce koje bi odgovaralo Draženovu organizmu. No obitelji Zemun u križevačkom naselju Karane to je bio podsjetnik na životnu borbu koja je transplantacijom uspješno završena! Supruga Nada bila je u Dubravi i pred operacijskom salom, bodreći supruga.

"Nismo ni pomišljali da se Dražen neće probuditi, jer bismo tako samo svi tonuli. Naše bodrenje bilo mu je potrebno" – govori Nada, koja je Dražena svaki dan posjećivala otkad je početkom godine završio u bolnici u Vinogradskoj. Tada mu se naime pogoršalo zdravstveno stanje koje je još 1999. dijagnosticirano kao kardijalna miopatija, tj. oslabljeni srčani mišić. Otada se godinama liječio kod dr. Planinca s nekim poboljšanjima, no srce je sve više popuštalo i zadržavanje u bolnici bilo je jedino rješenje.

"Dražen se izložio velikom stresu zbog rada na željeznici i noćnih smjena, što je dovelo do prehlade. Organizam je bio pun vode, bolest je uznapredovala – opisuje supruga početak agonije uslijed koje Dražen jedva da je mogao disati. Tada mu je liječnik predložio transplantaciju i stavljen je na listu čekanja.
Kako je Hrvatska prije godinu dana postala članicom mreže Eurotransplant, što omogućava da pacijenti iz naših bolnica ravnopravno s europskima čekaju organe iz država članica Mreže, i Draženovo čekanje srca postalo je “vidljivo” u europskim bolnicama.
"Vrijeme čekanja bilo je svakim danom sve teže, ali Dražen se nadao, ponavljajući da hoće živjeti” – kaže Nada.

Kad ih je u petak liječnik dr. Trbušić zamolio da se smire, jer im je javljeno da je nađeno srce, nisu znali da spas dolazi iz Njemačke. Dražen je otišao na pripremu za operaciju, a u to vrijeme je zrakom srce putovalo iz Njemačke, gdje je eksplantirano iz tijela njemačkog mladića (28), koji je stradao od pada s visine.
– Lijepo je kad znaš da nešto od tebe još živi u nekom drugom jer si dijelom sebe poklonio novi život – radosno ističe Nada, napominjući ujedno da je to i žalosno jer jer time jedan život i okončan. Transplantaciju je vodio tim dr. Igora Rudeža u Dubravi.
– Za vrijeme operacije djeca su bila budna u Križevcima i stalno pitala za tatu. Kći Nikolina prvi put je priznala da se boji.
– Svaki dan u školi govorila sam svima da će tati biti dobro – rekla je srednjoškolka Nikolina, a mlađi brat Dejan dodao da je također bio uzbuđen. Draženova majka u suzama radosnicama rekla je da joj je puno lakše jer je i njoj zapravo pao “kamen sa srca”.
– Iza Draženovih riječi “Sad mi je lakše” kad se probudio, stoji velika borba i volja za životom – kaže Nada.

Draženu je zbog teškog stanja organizma operacija bila što nužnija, a povoljan uvjet bila je i dob, jer su mlađi primatelji pogodniji za primanje tuđih organa. Njegov bolnički cimer, koji je također čekao srce, umro je dan prije Draženove operacije. Postotak uspješnosti operacija transplantacije srca je oko 80. Draženovo tijelo prihvatilo je novo srce i on sada dobro diše. U bolnici će biti još nekoliko tjedana.
Obitelj Zemun duguje zahvalnost svim liječnicima koji su skrbili za Draženovo zdravlje. Transplantaciju su vodili dr. Unić i dr. Rudež. Oni su čekali da srce iz Regensburga preko Muenchena avionom doleti u Zagreb, što je trajalo dva sata. Operaciju su vodili od 3.30 do 4.53, a umor, kažu, nisu osjetili.
"Doktori su potcijenjeni, oni su malo plaćeni za to što spašavaju živote" – poručila je Nada Zemun, sretna i orošenih očiju.

Vezano

Komentari su zatvoreni.